Прогнози онкологів: до 2021 року на Рівненщині кількість нових хворих на рак може зрости на понад 3 тисячі щороку

Фото - ОГО

Тенденції до зростання захворюваності та смертності від злоякісних пухлин, залежність онкопатології від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС свідчать про надзвичайну гостроту проблеми, необхідність продовження виконання превентивних заходів щодо захворювання не тільки закладами охорони здоров'я, але й комплексного підходу до розв'язання проблеми.

На сьогодні в Рівненській області проживає більше 22 тис. осіб, які мають онкологічне захворювання, або 1932,1 випадка на 100 тисяч населення. Серед онкологічних хворих близько 45 відсотків становлять жителі сіл.

Щороку діагностується майже 3 тис. хворих на злоякісні новоутворення. У структурі захворюваності чоловічого населення переважають злоякісні пухлини легень, шлунка, шкіри, передміхурової залози, прямої кишки, у жінок – рак молочної залози, шкіри, тіла матки, шлунка, ободової кишки.

За розрахунками фахівців-онкологів до 2021 року кількість тих, хто вперше захворів на рак, в області може зрости до 3,2 – 3,3 тис. осіб на рік.

Онкологічна захворюваність серед населення області упродовж 2012 – 2017 років хоч і нижча рівня загальноукраїнського показника, але є стабільно високою як для Рівненської області, і за останні 5 років становила від 255 до 270 випадків на 100 тис. населення. Ці значення щороку змінюються з тенденцією до зростання показника (по Україні за 2017 рік рівень онкологічної захворюваності становив 354,8 на 100 тис. населення).

Цьогоріч із обласного бюджету на виконання Обласної програми покращення  діагностики, лікування та профілактики злоякісних новоутворень планують виділити 17 413,0 гривень. 

Читайте також