Раптово вибухнули банки з огірками — чому так сталося і що робити

До чого ж гучним буває звук, коли раптово вибухнула банка з огірками. Це не тільки страшна подія, але й дуже прикра. Адже раніше якась господиня так намагалася закрити ці огірочки, щоб скуштувати їх взимку. А тут таке. У чому причина подібних інцидентів? Як не допустити того, щоб банки з овочами передчасно самоусунулися?

Вибухнула банка з огірками

Насправді причин для настільки сумної події досить багато. І не завжди виходить зрозуміти, що саме було в конкретному випадку. Наприклад, банка таки вибухнула. Тільки розгадати її таємницю вже неможливо. Можливо, неправильна стерилізація допомогла, неякісний процес миття, зіпсована кришка. Загалом, давайте будемо міркувати, як запобігти псуванню огірків, інформує Ukr.Media.

Ідеальна тара для консервації

Основною причиною вибухової поведінки огірків можуть стати хвороботворні бактерії. Збираються вони не тільки на самому овочі, але і всередині банки для консервації. Якщо неправильно стерилізувати таку ємність, то є реальний ризик, що огірки до зими не дотягнуть. Більш того, потрібно вибирати тільки цілі, нові банки. Без найменших відколів або натяків на скол.

Це ж стосується і кришок. Не рекомендується повторно використовувати кришки, навіть якщо вони не сильно постраждали. І ті, які стояли кілька років в шафці, теж краще не брати. Гумка, що фіксує кришку на банці, може втратити свою еластичність. Так що банка виявиться закритою, але не до кінця.

Це ж стосується багаторазових металевих кришок. Там також є прогумований шар, який дозволяє надійно закріпити кришку на шийці. Ідеальним варіантом стануть нові кришки. Господині будуть на 100% впевнені у своїх закрутках. Ну а ті, що вже були в побуті, ще якийсь час точно прослужать для інших баночок. Явно не тих, що з соліннями.

Скрупульозний відбір

Відшукати винуватця зіпсованої консервації, коли вона вже вирушила до овочевих праотців, неможливо. Але запобігти потраплянню мікробів всередину банки можна. Для цього варто максимально ретельно мити не тільки самі овочі, але всі додаткові інгредієнти. Листя смородини, парасольки кропу, корінь хрону. Не зайвим буде замочити все це добро, а потім знову вимити.

Щоб не вибухнула банка з огірками, спробуйте обрізати кінчики кожного овоча. Саме на краях огірка можуть бути погані мікроорганізми. Якраз там, де розташована квітка огірка, і там, де овоч кріпиться до плодоніжки. Також не завадить прибрати абсолютно всі м'які овочі. Сумніви в сторону, нехай буде менше огірків, але вони вас не підведуть.

Раптово вибухнула банка з огірками

До раптового псування огірків може привести і потрапляння повітря в скляну ємність. Але якщо банки і кришки перевірили, то варто придивитися і до закаточного ключа. Він може бути занадто старим або просто неякісним. Якщо ключ не щільно прилягає до кришки, то консервації залишилося недовго.

Крім того, настійно радимо уточнювати рецепти перед тим, як приступати до консервування овочів на зиму. Неправильні пропорції теж можуть зіпсувати банки. Намагайся додавати правильну кількість кислинки в розсіл і не замінювати одне іншим, якщо це не вказано в рецепті. Лимонна кислота замість оцту — це зовсім не взаємозамінні продукти.

Повторне використання

Чи можна дати другий шанс банці огірків, яка вже вибухнула? Або якщо там вже помутнів розсіл? Можна, але тільки після додаткової термічної обробки. Пам'ятайте, що ваше здоров'я завжди важливіше якоїсь банки огірків. Якщо не впевнені в тому, що варто це робити, то і не треба ризикувати.

Прокип'ятити розсіл з тих огірків, які вибухнули, краще двічі. Або просто приготувати новий. Самі огірки в цей час повинні знаходитися в холодній воді. Процедури по ретельному миттю всіх додаткових зелених інгредієнтів теж повинні повторитися. Помутнілий розсіл можна спробувати відновити таким же методом. Але огірки потрібно теж потримати в окропі, а перед закачуванням знову додайте в банки кілька ложок оцту.

Читайте також