Рівненські судді долучилися до обговорення Конституції (ФОТО)

фото - Фейсбук

Судову реформу в Україні, досягнення та подальші її кроки обговорими 1 червня на конференції у столиці, пише спільнота Апеляційний Суд Рівненської Області.

Участь у заході бере Олег Полюхович, Голова Апеляційного суду Рівненської області. Серед доповідачів конференції — Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер, заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков. 

Верховним Судом анонсовано чотири сесії, у ході яких учасники конференції обговорять Конституцію України — як фундамент незалежного правосуддя; новий Верховний Суд: шлях до верховенства права в Україні; кваліфікаційні процедури як запоруку формування високопрофесійного та доброчесного суддівського корпусу; гарантії незалежності судової влади в Україні: баланс між незалежністю та підзвітністю суддів. 

Детальніше учасники конференції зупиняться на впровадженні європейських стандартів щодо правосуддя в Конституції України; деполітизації судової влади як запоруки незалежного та безстороннього суду і внутрішній незалежності судді як складової верховенства права. Обговорять якість судочинства в Україні й дотримання стандартів Ради Європи під час створення нового Верховного Суду. Детальніше розглянуть процедуру оцінювання та конкурсні процедури як шлях до формування компетентної й доброчесної судової влади; участь громадськості в оцінюванні суддів. 

На розгляд останньої сесії конференції винесено наступні питання для обговорення:

Вища рада правосуддя:

  • нові підходи до незалежності, відповідальності та підзвітності судової влади;
  • забезпечення балансу інтересу судді та суспільства у дисциплінарній процедурі;
  • формування єдиних підходів до практики дисциплінарних проваджень щодо судів, а також дотримання принципів незалежності та підзвітності судової гілки влади у практиці Європейського суду з прав людини.

Читайте також