Рівнянам на замітку: що слід зробити із подарунком, аби він сподобався більше

фото ілюстративне

Професори Університету штату Невада з'ясували, що подарунки слід пакувати недбало для того, щоб вони сподобалися більше, але це правило переважно стосується близьких друзів.

У процесі нещодавно опублікованого в «Журналі споживчої психології» дослідження, професори Джессіка Ріксом, Бретт Ріксом та Ерік Мас провели серію експериментів, щоб дослідити вплив пакування подарунків, пише "Суспільне".

Під час першого експерименту 180 студентів отримали кружки із логотипами баскетбольних команд як знак вдячності за участь в дослідженні. Кружки з різними лого роздавали навмання, тобто половина учасників отримала кружки з логотипом улюбленої команди, а половина – ні. При цьому половина подарунків була охайно загорнута, а решта виглядала недбало. Розгорнувши подарунки, студенти оцінили, наскільки вони їм сподобалися. Вчені з’ясували, що неохайно загорнуті подарунки вподобали більше, ніж акуратно загорнутий – незалежно від того, яка кружка виявилася всередині.

Як виявили дослідники у другому експерименті, люди орієнтуються на упаковку як на маркер того, наскільки хорошим буде подарунок. Очікування до ретельно загорнутих подарунків набагато вище, тому задовольнити їх важче. З неохайно ж загорнутими подарунками зробити сюрприз набагато легше.

Під час фінального, третього експерименту вчені з'ясовували, яке значення пакування має для близьких друзів та просто знайомих. Перші, за результатами експерименту, надали перевагу більш недбало загорнутим подарункам, а другі вподобали більш ретельне пакування. На думку вчених, у другому випадку саме пакування вказує на те, наскільки важливими для вас є стосунки із цією людиною.

Таким чином, не обов’язково приділяти забагато уваги пакуванню подарунків для близьких друзів, але, для підтримки хороших стосунків зі знайомими чи колегами до обгортки варто ставитись більш ретельно.

Читайте також