Росія поширила фейк про те, що Єгипет відмовився від українського зерна

Ілюстративне фото

Росія поширила фейк про те, що Єгипет відмовився від закупівлі українського зерна, угоди щодо яких були укладені наприкінці минулого року.

У своїх вигадках рашисти посилались на матеріал видання Reuters, яке насправді описало ситуацію із закриттям угоди про експорт зерна. Як пояснив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран, Єгипет не відмовлявся від українського зерна, просто контракт довелося закрити через те, що рф заблокувала порти. 

"За це схопилася російська пропаганда, яка з радісним вереском почала на весь світ поширювати інформацію про те, що Єгипет відмовився від українського зерна", – пояснив суть того, що відбулось, Непран.

За словами самих зернотрейдерів, а також посла України в Єгипті Миколи Нагорного, насправді все зовсім не так. Понад те, єгипетська сторона офіційно запевнила посла, що не відмовляється від співпраці з Україною – «що вони розуміють ситуацію із блокуванням портів, і Єгипет надалі готовий працювати з Україною та закуповувати зерно».

"Дійсно, контракт було укладено. Але українська сторона у зв'язку з блокадою портів не могла виконати його своєчасно. Вийшло так, що в угоді не було передбачено пункту про існування форс-мажору. Тому було прийнято цілком цивілізоване на законодавчому рівні рішення – закрити той контракт, який не можна виконати, та відкрити новий, за яким буде здійснено закупівлю", – пояснив Непран.

Читайте також