Що приготувати на сніданок, коли немає світла: підбірка рецептів

Українцям варто готуватися до того, що віялові відключення світла триватимуть всю зиму. Саме тому краще запастися рецептами страв, які можна приготувати і без електрики.

Що приготувати:

  • Салати — як овочеві, так і фруктові (овочі та фрукти ретельно обтерти чистою серветкою, можна змоченою оцтом).
  • Кускус. Ця пшенична крупа спеціальної фракції, яка легко готується без тривалого варіння. Щоб приготувати кускус, достатньо залити його кількістю води, яка дорівнює кількості крупи, плюс ще трішки. Після цього накрити ємність кришкою та зачекати 15 хвилин. 
  • Гречка. Багато хто досі впевнений, що гречку потрібно обов'язково варити. Але цю крупу можна просто заливати окропом. Річ у тім, що гречана крупа практично вже готова. Якщо подивитися на упаковку, там зазначено, що вона обсмажена та висушена. Тож простої води буде достатньо, щоб вона набрякла й стала придатною для їжі. Залийте крупу окропом, закрийте кришкою та почекайте від 20 хвилин до пів години. До слова, гречку можна заливати не окропом, а чистою водою кімнатної температури. У цьому випадку для приготування знадобиться приблизно 5 годин, а краще 8-10. Після цього гречку можна вживати.
  • Ячна крупа. Якщо подивитися на тверді гранули ячної крупи, не віриться, що її можна приготувати без тривалого варіння. І справді, ячна крупа впертіша за кускус чи гречку — чекати доведеться довше, десь 2-2,5 години. Пропорція та ж сама, що й для гречки: окропу має бути вдвічі більше, ніж крупи. 
  • Перлову крупу теж можна заливати водою. Причому вода не обов'язково має бути дуже гарячою. Заливають її з розрахунку 1:3. Однак, щоб дійти, крупа має заварюватися 24 години. Під час заварювання в кашу можна додати сушені овочі або спеції.
  • І навіть корисний і смачний десерт із насіння чіа, яке вважається суперфудом. Для цього потрібно змішати насіння чіа з підсолодженим молоком, або з будь-якою іншою рідиною і залишити на пару годин. У рідині чіа набухає, перетворюючись на смачні желейні кульки. Ще кращим чіа-пудинг буде, якщо дати постояти йому ніч в холодильнику. Оптимальна пропорція: 3 столові ложки насіння на 250 мілілітрів рідини. За рідину можна використовувати молоко, рослинне молоко, соки, кефір, сметану, йогурти. Можна зробити шари з печива або ж додати горішки, шоколад, фрукти — тут усе залежить від вашої фантазії.

На випадок аварій чи віялових відключень візьміть за звичку заливати, поки є світло, окріп у термос, щоб мати можливість запарювати їжу чи приготувати в потрібний момент чай. До речі, у термосі теж можна готувати.
Бонус!

Бутерброди з сосисками та томатами

  • Час: 10 хвилин
  • Порції: 4

Інгредієнти: 
– сосиски; 
– 4 цільнозернові булочки; 
– вершкове масло; 
– томати; 
– свіжа зелень руколи; 
– французька гірчиця в зернах.

Приготування:

  • Розріжте булки повздовж навпіл, змастіть вершковим маслом.
  • Наріжте сосиски та томати довільними шматочками, викладіть на булочки.
  • Додайте гірчиці та прикрасьте зеленню.

 

Читайте також