Що робити, якщо Вам телефонують колектори?

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Діяльність колекторів в Україні не врегульована на законодавчому рівні. Як убезпечити себе від шахраїв та розібратись у ситуації без фінансових втрат пояснила заступниця голови Ради адвокатів Рівненської області Юлія Щербяк. На своїй сторінці у Facebook вона опублікувала поради, що робити, якщо Вам телефонують колектори.

Поради, як діяти:

1. Зрозуміти становище, в якому Ви опинилися. Ви стали жертвою незаконної діяльності.

2. Найкраще змінити номер телефону, якщо такої можливості немає, - блокувати усі 100/500 номерів з яких Вам телефонують.

3. Не вступати в розмову, а тим паче в дискусію. Ваші аргументи НЕ будуть почуті, бо метою комунікації є - підвищити градус ваших емоцій.

4. Не відкривати кореспонденцію. У листах Вам можуть надсилати фейкові рішення судів, неправдиві виконавчі листи та повідомлення про дату коли прийдуть описувати майно.

5. Якщо до Вас додому з’являються колектори, викликайте поліцію та повідомляйте, що невідомі вимагають коштів. Фіксуйте візит на камеру телефону (просіть представитись та повідомити причину візиту).

6. Наберіться терпіння. Мова не про борг, а про те, щоб посадити Вас на «гачок» емоцій. Тоді Ви заплатите більше і не один раз.

7. Отримувати фахову юридичну допомогу. Не поспішайте сплачувати борг, бо виявиться що це відсотки. Як тільки колектори побачать «реакцію», зрозуміють , що «пацієнт живий», вони активізуються.

8. Не вступайте у конфлікт з боржником ( у нас це «певна особа»). Цього добивається колектор. Якщо колектори довідаються, що їхні методи працюють, на кшталт: «не турбуйте мою маму»,- чекайте посилення атаки.

Пам’ятайте , що реєстрація місця проживання «певної особи»-боржника у Вашому помешканні, не дає право звертати стягнення на вашу власність. 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про захист прав боржників від колекторів. Цей закон пропонує заборонити колекторам залякувати боржників, дезінформувати їх, погрожувати та надавати неправдиві дані щодо розміру їх заборгованості.

Читайте також