Що таке ретрит: 5 ідей для усамітнення та перезавантаження

Ілюстративне фото

Від обітниці мовчання в лісі до відмови від соціальних мереж на вихідних — 5 ідей для ретриту, які допоможуть перезавантажитися й почуватися краще.

Повідомляє vogue.ua.

Ретрит — термін, який прийшов у нашу лексику з англійської мови й означає духовні практики, спрямовані на профілактику й поліпшення свого ментального та духовного станів. Ретриту притаманний усамітнений характер якомога далі від загальної метушні. У практик є безліч варіацій, але здебільшого вони зосереджені на медитації й теперішньому моменті. Ретрит має властивість асоціюватися із чимось позитивним і здоровим, але варто також пам’ятати про те, що в основі нього лежить робота над собою, яка досить часто потребує волі, терпіння й довіри.

Крім адептів йоги, медитативних і різних духовних практик, концепція ретритів також має попит і серед тих, кому потрібен відпочинок і перезавантаження. Тож не в класичному розумінні, ретрит — це занурення на певний час в умови без звичних подразників, які стали причиною втоми, стресу й невдоволення собою та життям. Найчастіше головним правилом ретриту є відмова від всіх різновидів ґаджетів, а шановний наставник (або ментор) спрямовує практиків углиб себе, допомагаючи в такий спосіб самотужки знайти відповіді на питання й подолати накопичений стрес.

Ретрити бувають колективні та індивідуальні, ми зосередилися на другому варіанті. Ось п’ять ідей для індивідуального ретриту, які можна організувати самостійно.

Дні мовчання

Такий ретрит можна влаштувати на вихідних. Два дні без стрічки Instagram і розмов навіть з найближчими. Може бути складно, але корисно. На вас чекає внутрішній діалог із собою, для якого краще прихопити зошит і ручку. Зробити відпочинок змістовнішим допоможе гарна книга: краще вибирати духовну літературу, а не детективний роман або трагічну історію кохання. Для ефективнішої практики їдьте за місто або хоча б виходьте на годинну прогулянку парком. Головне, не забувайте зосередитися на внутрішніх відчуттях, а перед ретритом неодмінно сформулюйте запит — так ви налаштуєте свою підсвідомість на пошук відповіді, яка в належних умовах не забариться. І, так, купайтеся в навколишній тиші, слухаючи себе й світ навколо.

Зміна умов

Зміни на зразок перестави у квартирі або сольної подорожі до моря теж неабияк корисні для перезавантаження. Звісно, кожній людині потрібен різний час на самоті, тому тривалість побачення із самим собою — особиста справа кожного. Під час такого перезавантаження теж краще обмежити використання ґаджетів щонайменше й спостерігати за своїми відчуттями в нових умовах.

Відмова від подразників

Всі втомлюються: від постійного потоку новин, робочих завдань, домашніх обов’язків, людей навколо, нескінченних діалогів у месенджерах і спекотних літніх ночей. Попри всі складнощі, від кожного збудника стресу є універсальні ліки — відмова від нього хоча б на кілька годин. Заплануйте собі такий відпочинок, прибравши зі свого життя причину стресу на певний термін (або назавжди, якщо це можливо). Правила для аматорського ретриту формулюйте самі й робіть те на самоті, що має особливу втіху для вас.

Режим дня

На традиційних колективних ретритах учасники практики живуть за розкладом. З огляду на те, що ґаджети й годинники на час ретриту вилучають, за часом стежить ментор, спрямовуючи практиків звуками гонга, музикою дзвонів або дробом барабана (та іншими еклектичними способами). Плануючи сольний ретрит, продумайте заняття на день: наприклад, йога та медитація вранці, потім сніданок і вільний час, відтак практика медитації, читання, вечеря, вечірній спів мантри й сон. Для кожного заняття заплануйте будильник на телефоні й живіть у такому режимі певний час. Також можна залишити свій звичний режим, додавши до нього духовних практик, які виконуватимете кілька разів на день. Така варіація ретриту, до речі, можлива й у будні, коли після складного дня на вас завжди чекатиме персональний різновид втечі від тривожних думок.

Осінній варіант ретриту

Восени природа сама надихає на спокій, меланхолію та усамітнення. Багряні кольори дерев так і запрошують прогулятися лісом чи берегом водойми. Восени одним із головних методів усамітнитися є "тихе полювання". Влаштуйте собі похід за грибами у лісову місцевість, де не "тягне" інтернет та не турбують натвпи людей. Погуляйте лісом, поспілкуйтеся з собою та флорою лісу. Хоча б день такого ретриту додасть вам сил та енергії на тиждень.

Читайте також