Смачне сливове варення: як приготувати, щоб було густим

Багато господинь у серпні активно починають консервувати фрукти, овочі та ягоди. Поза їхньою увагою не лишаються і сливи. Варення з цих плодів дуже корисне, оскільки в ньому містяться цинк, йод, магній, сірка та кальцій, а також безліч вітамінів.

Сливове варення: рецепт на 5 хвилин

Інгредієнти:

  • пів кілограма слив;
  • 2 склянки цукру.

Як приготувати?

Сливи промити холодною водою, кожен плід розрізати навпіл і дістати кісточку. Узяти емальовану або керамічну каструлю, викласти сливи, пересипати цукром. Залишити на 2-3 години, щоби сливи пустили сік.

Кришки та банки для закаток вимити содою, налити воду в каструлю, довести до кипіння. На дно опустити кришки. Зверху поставити решітку, а на неї - банки дном догори. Стерилізувати впродовж 15-20 хвилин, потім перенести банки і кришки на сухий чистий рушник.

Поставити ємність зі сливами на повільний вогонь; варити, постійно помішуючи. Коли варення закипить, поставити мінімальний жар і готувати 5 хвилин. Перемішувати варення потрібно акуратно, щоб не пошкодити половинки слив, а пінку краще знімати шумівкою. Готове варення розлити по банках, закрити кришками та прибрати в тепле місце до охолодження.

Якщо варення вийшло недостатньо густим, його потрібно повністю остудити, а потім знову проварити впродовж 5 хвилин. Тільки потім розлити по банках.

Густе сливове варення: рецепт половинками

Інгредієнти:

  • 1 кг слив;
  • 1 кг цукру;
  • пів склянки води.

Сливи промити теплою водою, розрізати навпіл, дістати кісточки, викласти фрукти в ємність. Приготувати сироп - у каструлі або сотейнику змішати воду й цукор; довести до кипіння, плавно помішуючи; кип'ятити впродовж 2-3 хвилин.

Залити сиропом сливи, залишити на 3-4 години (сливи мають пустити сік). Потім поставити на вогонь, довести до кипіння. Зняти із плити та залишити за кімнатної температури на ніч (це необхідно, щоб сливи достатньо просочилися цукровим сиропом).

На цьому етапі важливо запам'ятати, скільки варити сливове варення, щоб воно точно було густим. Потрібно спочатку поставити ємність із плодами на вогонь знову, довести до кипіння, варити 2-3 хвилини. Потім зняти із плити, остудити й повторити процедуру ще 2 рази, але востаннє варити масу потрібно впродовж 10-15 хвилин.

Щоб перевірити, чи готове варення, потрібно капнути на блюдце крапельку. Якщо вона не розтікається, то ласощі готові.

Наприкінці необхідно розлити варення по заздалегідь стерилізованих банках, закатати кришками та прибрати в тепле місце для охолодження.

Джерело: УНІАН.

Читайте також