Цироз та рак печінки: небезпеки гепатиту В та як не заразитися небезпечним вірусом

Ілюстративне фото

Гепатит В — інфекція, що вражає печінку. Це захворювання може спричинити цироз і рак печінки.  Зазвичай, пацієнти навіть не здогадуються, що мають недугу, а відтак за медичною допомогою звертаються занадто пізно.

На Рівненщині за 7 місяців 2022 року було зафіксовано 14 випадків захворювання на гепатит В. З них – 2 випадки у липні цього року. Загалом, кількість хворих збільшилась удвічі за аналогічний період минулого року.

В області вже 20 років гепатит лікують у спеціалізованому медзакладі — Рівненському обласному лікувально-діагностичному гепатологічному центрі. Очолює центр заслужений лікар України, кандидат медичних наук Галина Мартинюк. Фахівчиня розповіла журналістам «Рівне Медіа» про небезпеки гепатиту В та як уберегти себе від цього захворювання.

Що варто знати про гепатит В?

Гепатит В вражає печінку. Захворювання може проходити як у гострій, так і в хронічній формі. Вірус потрапляє в організм через кров або через слиз та виділення.

«Інфікуватись хворобою можна будь-де, навіть там, де ви не підозрюєте. Наприклад, це може бути незахищений статевий контакт, проколювання вух, процедури манікюру (якщо майстер погано простерилізував інструменти), або ж під час переливання крові в лікарні чи у стоматології. - розповідає Галина Мартинюк.

За словами фахівчині, небезпечними є саме наслідки несвоєчасного діагностування хвороби - цироз або навіть рак печінки.

«Багато людей навіть не знають про свою недугу, адже їх хвороба протікає безсимптомно. Саме серед таких пацієнтів частіше формуються хронічні форми, адже вони звертаються за медичною допомогою дуже пізно, - зазначає пані Мартинюк.

Загалом у Рівненській області на диспансерному обліку перебувають майже 2400 пацієнтів із хронічним гепатитом В. З них - отримують лікування 53 особи (противірусна терапія).

Досвід пацієнтів із гепатитом В

Ірина з Рівненщини, яка проживає за кордоном; матір трьох дітей

«Я дізналась, що маю гепатит В, коли завагітніла другою дитиною. Тоді я перебувала в Данії і у місцевому медзакладі здавала загальні аналізи. Через кілька днів мені зателефонували з лікарні і повідомили невтішні новини. Я дуже злякалась, адже майже нічого не знала про гепатит», - каже жінка.

Ірина підозрює, що «підхопила» хворобу у манікюрному салоні. З моменту діагностування вже пройшло більше 11 років. Щороку жінка проходить обов’язкове сканування печінки для контролю стану здоров’я.

Жінка не була вакцинована від гепатиту з дитинства. Однак, коли дізналась про хворобу, то щеплення отримали і її чоловік, і усі діти.

Як уберегти себе від гепатиту В?

На відміну від інших гепатитів гепатит В - не піддається лікуванню, але в той же час від нього можна захиститися, зробивши щеплення. У нашій країні вакцинація дитини від цього типу вірусу відбувається в перший день після народження відповідно до Національного календаря щеплень

Про вакцинацію при народженні від гепатиту В розповіла кандидат медичних наук, акушер-гінеколог центру планування сім’ї та репродукції людини КНП «Пологовий будинок» РМР Валентина Худоб’як:

«Згідно календаря щеплень, немовлята після народження на наступну добу мають отримати щеплення від гепатиту В. Це необхідно, щоб запобігти захворюванню на гепатит В. Якщо ж з певних причин дитина не отримала у першу добу вакцину, то її потім також можна щепити звернувшись до сімейного лікаря. Далі педіатр визначає період вакцинації та ревакцинації. Імунізація відбувається у три етапи. Бажано, щоб перша доза була введена протягом 24 годин після народження. Друга доза вводиться у 2 місяці, третя – у півроку.

Коли потрібна екстрена вакцинація від гепатиту В

Якщо людина, яка раніше не була вакцинована або була неповністю вакцинована від гепатиту В, травмувалася предметом, який потенційно може бути інфікованим або мала незахищений статевий контакт з інфікованим. 

Кількість доз та терміни введення

Екстрену вакцинацію  роблять в перші 24 години після  травмування інфікованим предметом або незахищеного статевого контакту з хворим на гепатит В. Наступні дози вакцини повинні бути введені згідно з інструкцією до вакцини. 

“Вакцинація запобігає інфекції та її хронічним наслідкам у 96%. Якщо ви не пам’ятаєте, чи є у вас щеплення проти гепатиту B, обов’язково зробіть екстрене щеплення. Воно не завдасть шкоди вашому здоров’ю, тоді як захворювання на гепатит B може бути смертельним”. - наголошує Галина Мартинюк.

Читайте також