У 2019 році рибпатрульні Рівненщини вилучили сім електроловів

У період з 1 січня по 31 грудня 2019 року інспектори Рівненського рибоохоронного патруля вилучили сім електроловів.

Найбільшу кількість використання даного забороненого знаряддя лову зафіксовано у Дубровицькому районі (де конфісковано 4 од. електроловів), Володимирецькому та Дубенському районі вилучено по 1 од. електролову.

Крім того, 22 жовтня 2019 року в районі Нового двору, поблизу м. Рівне затримано порушника, який здійснював продаж забороненого знаряддя лову – електороловильної системи (електролова).

У період нересту на водоймах Рівненської області зафіксовано три випадки застосування електровудок.

Застосування цього виду заборонених знарядь лову браконьєрами на водоймах за ступенем негативного впливу на риб і гідроекосистеми є найбільш загрозливим. Окрім прямого збитку (загибель риб, інших гідробіонтів) використання саморобних електроловильних пристроїв створює також опосередковані наслідки (травми, каліцтва, порушення функціонування внутрішніх органів, порушення відтворювальної здатності протягом тривалого часу, загибель інших груп гідробіонтів в зоні дії електричного поля, в тому числі й кормових організмів тощо).

Встановлено, що після застосування електричної вудки, цю ділянку протягом тривалого часу риба уникає, що може бути викликано підняттям на поверхню води розкладених залишків ураженої електричним струмом риби. Частина риби, при цьому, лягає на дно (у разі розриву плавального міхура), забруднюючи водойму, а частина – спливає на поверхню. Ті особини, що вижили, можуть залишитися безплідними, випадаючи, таким чином, з репродуктивного ядра популяції.

Радіус дії електровудки може коливатися від 2 до 20 метрів, залежно від її потужності. Середній радіус дії становить 3-5 метрів. Обсяги збитків від такого "лову" важко підрахувати.

Особливо небезпечним для біоти є застосування «електроловів» у весняний період, коли відбувається нерест риб. Весною відбувається розмноження та розвиток водних безхребетних, які теж піддаються негативному впливу застосування «електровудки». Зважаючи на те, що лов проводиться тільки в мілководній частині водойм, що є традиційними нерестовищами риби, збиток, заподіяний її впливом, можна розглядати і з погляду втрати нерестовищ. Електричне поле електровудки згубно впливає і на всі водні живі організми, що завдає шкоди екосистемі в цілому.

«Закликаємо громадян дотримуватись встановлених правил рибальства. Тому що, наслідки «риболовлі» із застосуванням електровудки непоправні. Залежно від потужності вона здатна знищити все живе - від риби та ікри до планктону і найдрібніших мікроорганізмів в радіусі від 5 до 20 метрів. Після застосування електроструму водна ділянка стає не життєдайною, а риба та мікроорганізми гниють і перетворюють водойму в мертву зону на багато років», - наголосив заступник начальника Відділу охорони водних біоресурсів «Рибоохоронний патруль» Володимир Крижовець.

Управління Держрибагентства у Рівненській області закликає усіх небайдужих громадян і рибалок-любителів повідомляти про порушення правил рибальства, незаконного збуту водних біоресурсів та  заборонених знарядь лову на телефон «гарячої лінії»: (067) 540 53 90.

Довідкова інформація:

«Електровудки» - це саморобні електричні пристрої, основними елементами яких є акумулятор, перетворювач струму, підсака, до якої підводиться електрострум. «Електровудки» спрямовані на використання електричного струму високої напруги (1–2 кВ) для здобичі риби, яка вражається електрошоком.

Під час використання заборонених знарядь лову передбачена кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ. Штраф – 3 400 - 6 800 грн або позбавлення волі строком до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів лову, а також незаконно добутих водних біоресурсів.

Читайте також