У Львові прооперували дівчинку, яка випила миючий засіб та отримала опіки стравоходу

У Львові хірурги провели рідкісну операцію 6-річній дівчинці з Ковеля. Маленькій пацієнтці сформували штучний стравохід.

Про це повідомили на сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

Коли Олі було 2 роки, вона випадково випила миючий засіб і отримала важкі опіки стравоходу.

Щоб дівчинка могла пити та їсти, щомісяця впродовж року її оперували - розширювали звужений та зарубцьований стравохід. Коли це перестало допомагати, Олі встановили гастростому - трубочку в животику, по якій їжа вводилася просто у шлунок.

Окрім проблеми з харчуванням, Оля мала ще одну - слину вона ковтати не могла і мусила постійно спльовувати її в хустинку. Для дівчинки, яка у вересні пішла до школи, це було дуже некомфортно. Відтак місяць тому мама привела її до львівських лікарів з проханням вилікувати дитину.

Єдиним виходом була реконструктивна операція - заміна власного стравоходу кишковим трансплантатом.

Такі втручання дуже складні і для діток рідкість. Штучний стравохід медики сформували з фрагмента товстого кишківника, розмістивши його за грудиною від шлунка до верхнього сегмента стравоходу. Уже на третій день після операції Оля почала самостійно ковтати слину, а через тиждень - пити воду.

Наступного понеділка маленька пацієнтка приїде на планове обстеження. Їй зроблять гастроскопію, яка покаже, чи зможе вона нарешті попрощатися із гастростомою.

Читайте також