У Рівному з’явився пам’ятний знак лауреату Нобелівської премії (ФОТО)

Сьогодні в обласному центрі відкрили пам’ятний знак лауреату Нобелівської премії з економіки Саймону Сміту Кузнецю. Він – американський вчений, який здобував освіту в Рівному. Кузнець відомий своїми працями в області циклів ділової активності, де їм були відкриті т.зв. «хвилі Кузнеця», в області обчислення ВВП і пов’язаних статистичних показників, аналізу його структури, в області економічного зростання, його рушійних сил і факторів та ін.

Цьогоріч минуло 120 років із дня народження Саймона Сміта Кузнеця, а також 50 років із часу присудження йому Нобелівської премії (це відбулося 11 жовтня 1971 року). 

Тож у Рівному вирішили удостоїти його пам’ятним знаком, який встановили на території краєзнавчого музею на «Лебединці».

Таку ініціативу проявили працівники обласного краєзнавчого музею, зокрема Тетяна Самсонюк, яка досліджувала рівненський період життя Саймона Сміта. Її підтримав і допоміг втілити ідею у житття секретар Рівненської міської ради, очільник «Рівне Разом» Віктор Шакирзян. 

«Ще минулого року працівниця краєзнавчого музею Тетяна Самсонюк розповіла мені про те, як лауреат Нобелівської премії у галузі економіки Саймон Сміт Кузнець, який навчався у Рівному, пізніше прославив наше місто й Україну у всьому світі. Тож виникла ідея встановити пам’ятний камінь цій видатній особі. Радий, що на наше запрошення відгукнулися і представники Посольства США та відвідали сьогоднішній захід. Зважаючи на те, що представник посольства нині тут, будемо спілкуватись на теми, як стосуються розвитку та співпраці з містом Рівне», - розповів секретар Рівнеради Віктор Шакирзян. 

На відкриття завітав дипломат економічного відділу Посольства США в Україні Ерон Еслік, який виступив із вітальним словом.

«Привітно, що ми сьогодні стоїмо тут - у вільній та демократичній країні, щоби вшанувати людину, яку комунізм та невігластво змусили втекти з країни. Тож сьогоднішнє свято та цей чудовий пам’ятний знак показують нам, як може змінитись життя», - сказав Ерон Еслік. 

На урочистостях були також і голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, міський голова Олександр Третяк і голова обласної ради Сергій Кондрачук. 

«Саймон Сміт Кузнець – економіст з України, який навчив світ рахувати ВВП. Коли я навчався в економічній академії, мені було цікаво і  приємно дізнатися, що такий видатний науковець  деякий період здобував освіту і жив в Рівному. Більше того, мав наше коріння. Адже його мама народилася саме тут, - прокоментував голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. - Сьогодні в нас знакова подія. Ми відроджуємо пам’ять видатної людини, яка своєю роботою змінила світ. Ми повинні знати нашу історію і оберігати наші надбання».

Читайте також