УПЦ МП дали три дні на звільнення Києво-Печерської лаври - Ткаченко

У понеділок, 5 червня, комісія МКІП завершила свою роботу у Києво-Печерській лаврі та підписала із заповідником акт приймання-передачі державного майна. 

Про це повідомляє міністр культури Олександр Ткаченко. 

Загалом, за його словами, комісія перевірила та повертає у користування держави 79 об’єктів. Всі - у різних станах.

- УПЦ МП допущено самовільну перебудову, добудову, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території Заповідника. Зі всім цим ще будемо розбиратись, - пише Ткаченко. 

Він додав, що заповідник направив вимогу УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення заповіднику його майна. Тепер протягом 3 робочих днів Московський патріархат має покинути святиню. 

- У випадку відмови - буде суд для прийняття відповідного рішення щодо усунення перешкод Заповіднику у користуванні майном. Сьогодні представники Монастиря відмовилися через канцелярію прийняти Акт прийому-передачі державного майна. Заповідник відправив всі документи поштою та в електронному форматі, - зазначає міністр культури. 

Він наголосив, що "це дійсно історичне рішення та непроста робота - але Лавра має бути українською, і вона повертається до держави". 

Читайте також