Вербна неділя 2022: традиції та прикмети

Ілюстративне фото

Вербна Неділя це світле і чисте свято настає за сім днів до Великодня і у 2022 році 10 квітня католики святкують Вхід Господній до Єрусалиму, або Вербну (Пальмову) неділю, а православні християни відзначають – 17 квітня.

Традиції та звичаї

Підготовка до свята починається за декілька днів. Люди зрізають гілочки верби і ставлять вдома у воду, щоб вони розпустилися. Саме ними замінили пальмові гілки в тих країнах, де пальма не росте. Це єдине дерево, яке розпускається ранньою весною. До того ж у православних християн верба символізує чеснота, оновлення і нове життя.

Святкування Вербної неділі починається ввечері у суботу. У церквах проходять богослужіння та освячення верби. Ці гілки прийнято зберігати вдома цілий рік. Люди вірять, що освячена верба має велику захисну силу.

Існує також цікавий звичай, пов’язаний із вербовими гілочками. Так, люди злегка б’ють один одного вербними гілками і примовляють: “Не я б’ю – верба б’є, віднині за тиждень Великдень” або “Не я б’ю, верба б’є. Будь здоровий як вода і багатий як земля”. У такий спосіб християни нагадують один одному про наближення Великодня та бажають близькій людині здоров’я і добробуту.

Народні традиції

Народні та церковні традиції Вербної неділі все-таки перетинаються, але деякі важливі відмінності існують.

Наприклад, люди намагалися ще в Лазарову суботу на світанку добути гілочки верби. Їм вдавалося знайти молоді дерева і зрізали їх. Але не можна було робити це у кладовища і чіпати дерева, у яких були дупла. А гілки, які встигли освятити ставили вдома, як прикрасу. Вважалося, що вони будуть оберігати будинок і всіх, хто в ньому живе.Крім цього, народ любив і веселитися в Вербну неділю, але не дуже шумно і голосно. Головною подією після церкви на свято був великий базар, де продавали все, що завгодно, починаючи від уже обрізаних гілок і закінчуючи різними дрібничками. Працювати і прибирати в будинку було суворо заборонено, тому люди намагалися закінчити всі справи хоча б за день до самого торжества.

На столі у Вербну неділю повинні були стояти горіхи з тіста і давали їх для здоров’я всім домочадцям, включаючи тварин. Але все-таки Вербна неділя – це сімейне свято, яке зустрічали в колі найближчих людей. Але особливих веселощів не було, тому що так само, це досить сумне торжество. Адже ті, хто зустрічав Ісуса, як героя, через кілька днів кидались в нього камінням.

Прикмети на Вербну неділю 2022

  • Якщо на Вербну неділю хороша погода – буде гарний урожай фруктів.
  • Вітряно у цей святковий день – до прохолодного літа.
  • Щоб отримати гарний урожай, початком сезону польових робіт слід увіткнути в землю гілочки верби.
  • Несподівано вдарив мороз – цього року як ніколи вродить пшениця.

Читайте також