Відзавтра значно зростуть ціни на пластикові пакети: скільки платитимемо

Фото з відкритих джерел, ілюстративне.

Уже відзавтра, 1 лютого, в Україні у торговельних мережах суттєво зростуть ціни на пластикові пакети. Залежно від характеристик вони коштуватимуть від 2 до 3 гривень. Відповіду постанову прийняли на засіданні Уряду 20 грудня 2021 року, повідомляє Мінекономіки. 

Тож мінімальна ціни на пакети зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів становитимуть

  • 2,00 грн – за пакет без ручок і бокових складок;

  • 2,50 грн  –  за пакет без ручок, але з боковими складками або з ручками без бокових складок;

  • 3,00 грн –  за пакет з ручками і боковими складками. 

Водночас ці вимоги не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду та використовуються як первинна упаковка до 1 січня 2023 року. 

Крім того, з 10 березня 2022 року забороняється розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування надтонких (із стінками товщиноюменше 15 мікрометрів), тонких (із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.

Нагадаємо, перший етап боротьби із обігом пластику в Україні розпочався 10 грудня 2021 року, тоді і запровадили плату за одноразові пакети. Оскільки на той час Уряд не встановив цін на пакети, то кожна мережа встановлювала вартість на власний розсуд, і вона становила від 6 до 12 копійок. 

Читайте також