Використання попелу для підживлення рослин: поради

Рослини з ґрунту витягують поживні речовини. Причому, чим урожайніший сорт - тим більше органіки потребує рослина. Тому ґрунт поступово втрачає свою родючість, яка природним чином відновлюється досить повільно. Щоб цього уникнути, вносять у ґрунт органічні та мінеральні добрива. Якщо вносити їх щороку, то негативний вплив на родючий шар зменшується або зовсім зникає.

Одне з найпопулярніших добрив серед городників є попіл. Попіл - легка пилоподібна мінеральна сіра (рідко чорна або біла) маса, що утворюється при спалюванні різних органічних речовин.

Варто знати:

  • Попіл - гарне калійно-фосфорне і вапняне добриво, містить до 30 мінеральних компонентів, у тому числі, масу мікроелементів.
  • Він не містить хлору й тому його можна вносити під картоплю, перець, буряк, огірки, баклажани, помідори, полуницю, виноград, смородину, малину, сливу, аґрус.
  • Застосовувати можна на будь-яких ґрунтах: на важких ґрунтах попіл ефективніше вносити восени під час перекопування; на піщаних і торф’янистих — навесні.
  • Попіл може слугувати гарною заміною калійним добривам.
  • Норми внесення попелу залежать від кислотності і якості ґрунту та потреб вирощуваних культур (достатньо приблизно 10 кг попелу на сотку).
  • Його можна розкидати по ґрунті, а можна - у борозни чи ямки.
  • Після внесення в ґрунт дія попелу триває від 2 до 4 років.
  • Зберігати його слід в сухому місці, тому що при намоканні він втрачає один з найкоштовніших компонентів - калій. Однак і мокрий попіл зберігає масу цінних речовин. Склад попелу залежить від матеріалу, що спалюється. Попіл березових дров багатий калієм і фосфором (14 і 7%, відповідно), кальцієм (понад 30%). Цінний попіл дає бадилля картоплі, що містить понад 20% калію, до 8% фосфору і близько 32% вапна. Калієм і кальцієм дуже багатий попіл із соломи гречки й соняшника. Найменш цінним є попіл торфу і кам’яного вугілля. І звісно ж, ні в якому разі не згодиться як добриво попіл після спалювання виробів з пластмаси та інших твердих побутових відходів.

Підживлення сухим попелом

  • Огірки, перець, помідори, капусту - 1 жменя попелу висипається безпосередньо в ямку.
  • Смородину краще удобрювати в весняний період. Під малі кущі можна внести по одній склянці у борозну чи ямки та присипати зверху шаром землі.
  • Для підживлення суниці, полуниці, петрушки, моркви, буряків і редьки попіл можна розсипати між рядами кущів з розрахунку 1 склянка на 1 м², а потім ретельно розпушити ґрунт.
  • Картоплю підживлюють попелом під час садіння (2 столові ложки у ямку) та при підгортанні (0,5 склянки під кущ). Це збільшить врожай бульб і значно підвищить вміст крохмалю. Калій з попелу засвоюється картоплею краще, від будь-яких калійних добрив.

Підживлення розчином попелу

Настій з попелу. Столову ложку «з гіркою» залити 1 л окропу і настоювати тиждень, періодично помішуючи. При “заварюванні” відбувається вилучення розчинних речовин, які стають більш доступними для засвоєння рослинами. Його можна використовувати як для підживлення квітників і грядок, так і розсади названих культур. Для розсади можна використовувати чистий настій попелу або в суміші з розчинами мінеральних добрив кожні 2 неділі.

Настій попелу можна додавати в розчини мінеральних добрив для підживлень, але не можна сполучати його з розчинами органічних добрив.

Розчин з попелу

Для внесення в рідкому вигляді готують розчин. Потрібно всього 150 г попелу на 10 л води, змішати та настояти протягом 15 хвилин. Після приготування, його можна використовувати для поливу самих різних рослин. Так, наприклад, під дорослі дерева досить вилити 1 відро такого розчину, а під капусту, огірки й томати, нормою буде 500 мл розчину на кущ.

Ним можна замочувати насіння перед висіванням. Для цього 2 столові ложки попелу залити 1 л води та залишити на день. Суміш процідити та покласти туди насіння на 5-6 годин.

Протягом літа можна чергувати підживлення органічними добривами із попелом. Для цього на відро води взяти до 1,5 склянки попелу, добре перемішати і швидко вилити у борозенки, поки не осів нерозчинний осад, що містить фосфор. Борозенки відразу ж закрити ґрунтом.

Попіл добре використовувати при виготовленні компосту. Він допоможе створити відмінні умови для розмноження потрібних мікроорганізмів.

На замітку: в 1 столовій ложці — 6 г попелу, у склянці — 100 г, у півлітровій банці — 250 г, у літровій банці — 500 г попелу.

Джерело - Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також