Вишні на зиму: що робити з вишнями, рецепти та поради

Урожай вишень цьогоріч тішить дачників. Смачні вишні також масово продають на ринках. Через кислоту вишні не мають такої кількості фанатів, як черешні. Однак, після обробки та консервації саме вишні набувають неповтоного смаку. Крім того, такі закрутки чудово підходять для використання у випічці.

Однак, варення та компот - це не все, що можна зробити з вишень.

Пастила з вишні

  • Беремо стиглі, соковиті вишні, промиваємо їх, даємо стекти воді, відкинувши вишні на друшляк, і перебираємо, залишаючи лише красиві червоні ягоди.
  • Далі виймаємо кісточки будь-яким зручним способом. Це можна зробити спеціальним пристосуванням або скористатися перевіреним методом за допомогою шпильки (шпильки, спиці). Якщо ж використовуємо заморожену вишню (а так можна), вибираємо заморозку без кісточок. Розморожувати заздалегідь необов'язково можна відразу готувати.
  • Закладаємо вишню в каструлю з грубим дном, накриваємо кришкою і ставимо на плиту середньої інтенсивності нагріву, щоб вишня пустила сік і розм'якшилася (або розморозилася).
  • Через 5-7 хвилин, коли ягоди повністю покрилися соком додаємо цукор-пісок. Залежно від бажаного результату кількість цукру може бути змінена, адже сорти вишень відрізняються за кислотою. Можна взагалі обійтися без підсолоджувача, але такий кислий смак тільки на любителя.
  • Протягом 15 хвилин варимо масу постійно помішуючи, не допускаючи пригорання.
  • Після цього блендером подрібнюємо вишню в пюре або протираємо через сито (довго, але так само продуктивно).
  • Вибираємо будь-яку зручну форму та застилаємо пергаментом. Можна для більшої надійності змастити папір рафінованою олією без запаху.
  • На підготовлений лист виливаємо гаряче вишневе пюре товщиною 7-8 мм і розрівнюємо за допомогою лопаточки рівномірним по всій поверхні шаром.
  • Відправляємо майбутню пастилу сушитись. Можна скористатися духовкою при t не вище 100 С, залишивши дверцята відкритими і тримати 4-4,5 години.
  • Також можна сушити на сонці або в електросушарку для овочів та фруктів.
  • Готову пастилу (суху та пружну) нарізаємо на смужки та згортаємо рулетиками.

Варення з вишень

Інгредієнти:??

  • 5 кг вишень
  • 5.5 кг цукру

Рецепт приготування варення з вишні без кісточок:

  1. Вимийте вишні, видаліть зіпсовані ягоди, витягніть кісточки, а самі вишеньки складіть в каструлю для варіння або будь-яку миску відповідного розміру і засипте цукром.
  2. Перемішайте, витримаєте 1-2 години, ще раз перемішайте і доведіть ягоди до кипіння в соку, який виділився і змішався з цукром. Варіть не більше 10 хвилин на малому вогні, обов'язково знімайте піну. Залиште варення остигати на плиті, відновіть варіння через 12 годин.
  3. Зручно планувати так: вечір-ранок-вечір. Так, якщо ви почнете готувати після роботи, годині о 7, на наступний день ввечері вже зможете закатати кілька баночок густого та ароматного вишневого варення!
  4. Наступне варіння зовсім коротке, 3-5 хвилин після закипання. Піну знімайте, як і в перший раз. Знову залиште варення на 12 годин, підготуйте до третього "підходу" стерилізовані банки та кришки.
  5. Доведіть варення до кипіння в третій раз, зменште вогонь і варіть, поки не загусне. Ознаки загустіння повинні бути явними.
  6. Розлийте вишневе варення в банки, закрутіть, переверніть, закутайте.

Цукати з вишні

Пропорції:

  • На 1 кг стиглих соковитих вишень без кісточок – 0,5 кг цукру, 100 г води.

Покроковий рецепт:

  1. Вишні помийте, видаліть кісточки (якщо немає спеціального пристосування, можна це зробити за допомогою класичної шпильки для волосся).
  2. Зваріть з води та цукру сироп. Зніміть піну й одразу ж киплячим залийте вишні. Залишіть ягоди на ніч, щоб пустили сік. Не забудьте накрити кришкою, щоб не завелася на кухні фруктова мушка )
  3. Наступного ранку злийте сік, що утворився, і закип’ятіть. Це займе якихось 5-6 хвилин. Знову залийте вишні киплячим сиропом. Залишіть, поки повністю охолонуть. Повторіть цей процес ще кілька разів, поки вишні не почнуть вкриватися кристаликами цукру.
  4. Якщо немає терпіння – просто зцідіть вишні, викладіть їх на чисте деко, встелене пергаментним папером, й підсушіть у ледь теплій духовці при температурі не вище 40 градусів або покладіть десь у тепле місце чи на шафу.
  5. Коли вишеньки підсохнуть, як вам потрібно, складіть їх у скляну банку. Якщо трохи липкі, ягідки краще обкачати у дрібному цукрі або цукровій пудрі. Використовуйте замість цукерок, для прикрашання кондитерських виробів та десертів або для випічки (кексів, печива, тортів, замість ізюму).

Читайте також