Вперше на заході України: у Львові провели унікальну операцію з трансплантації стовбурових клітин

У Першому медичному об'єднанні Львова провели унікальну операцію з трансплантації стовбурових клітин пацієнту з серцевою недостатністю методом Putting Stem Cell to epicardium. 

Як повідомляють на сторінці Першого мединого об'єднання Львова у фейсбуці, таку операцію провели вперше на західній Україні. 

69-річний мешканець Тернопільської області останні два роки скаржився на задишку, болі в ділянці серця та набряки нижніх кінцівок. Медики поставили йому діагноз: ішемічна хвороба серця, багатосудинне ураження коронарних артерій та недостатність аортального клапана важкого ступеня. Єдиним виходом для порятунку життя було хірургічне втручання.

Лікарі відділення кардіохірургії та трансплантації серця виконали шунтування коронарних артерій та протезування аортального клапана. А з метою пришвидшення відновлення серцевого м'яза пацієнту додатково застосували новітню методику Putting Stem Cell to epicardium: імплантували стовбурові клітини за допомогою спеціального біо-матрикса з активаторами їхнього росту. Цю частину операції допоміг провести Філіп Менаше. Самі ж клітини було взято з кісткового мозку грудини пацієнта.

Усе пройшло успішно. Пацієнт почувається добре.

Професор Філіп Менаше — кардіохірург, один з небагатьох, хто почав досліджувати клітинну терапію для лікування серцевої недостатності. Зараз він є професором торакальної та серцево-судинної хірургії в Університеті Паризького Декарта, керівником відділення хірургії серцевої недостатності H?pital Europeen Georges Pompidou та директором лабораторії INSERM, яка займається клітинною терапією серцево-судинних захворювань.

Читайте також