Як доглядати за трояндами навесні: обрізка, підживлення та обробка від хвороб

Троянди є популярною культурою в Україні та Європі загалом. Ці чарівні кущі прикрашають як приватні сади, так і парки та міські клумби. Троянди можна було б назвати невибагливою культурою, якби не потреба укривати їх на зиму та обробляти від хвороб та шкідників.

Як саме потрібно доглядати за трояндами у весняний період - читайте у статті.

Обрізка

Санітарна і проріджуюча обрізки мають проводитися, поки в троянди не розпустилися бруньки. І краще зробити це трохи раніше, ніж пізніше. Оглядаючи троянди після зими, особливу увагу приділіть тим, які висадили весени минулого року.

Всі підморожені, сухі, хворі та пошкоджені гілки треба зрізати до здорової тканини. Зріз робиться дещо нижче місця пошкодження. Повіністю вирізають дикі пагони, які зявляються нижче точки щеплення. Це профілактика здичавілля троянд. Гілки, яким більше чотирьох років, краще одразу відрізати під корінь. Так само варто зробити з пагонами, які ростуть всередину куща. Ранки від великих зрізів – обробити садовим варом чи спеціальним засобом.

На відміну від санітарної і проріджуючої обрізки, формуюча – обов’язкова не для всіх видів троянд. Для чайно-гібридних і флорібунд обрізку проводять саме весною, вкорочуючи довжину пагонів приблизно на третину.

А ось кущові і, так звані, клумбові троянди, що цвітуть один раз за сезон, весною не формують. При цьому, рослини цих груп, що цвітуть кілька разів за сезон, з метою формування обрізають – всі пагони на третину.

Рідко обрізають весною грунтопокривні троянди. Не частіше, ніж один раз за чотири роки. Така обрізка не стільки формуюча, як омолоджуюча – пагони зрізають «до пеньків» довжиною 20-30 см.

Підживлення троянд

Перше в році підживлення краще всього провести одразу після першої обрізки троянд. Раннє весняне підживлення також має свої терміни – добриво треба внести після того, як набухли бруньки, та поки вони не розпустилися.

Чим удобрювати троянди навесні? Ці квіти гарно реагують і на комплексні міндобрива, і на спец-суміші для троянд, і на азотне підживлення, наприклад, аміачною селітрою. Дозування добрива залежить від рекомендацій виробника.

Раз на два-три роки добре до мінерального підживлення додати і органічне – перегній чи компост. Можна використати ці добрива в якості мульчі. Мульчу (будь-яку) дуже бажано покласти навколо троянд саме навесні, одразу після весняного підживлення. Мульча захистить троянди від надмірного зволоження і пересихання грунту, вам не доведеться все літо розпушувати землю сапкою навколо троянд і вибирати бур’яни. Для ефективності шар мульчі повинен бути не меншим ніж 5 см.

Як правило, добрива вносять двома способами: у вигляді рідини або «зароблюють» в грунт в твердому стані. Останній спосіб менш ефективний і більш трудозатратний. Перш ніж «вмішати» добриво в землю, троянду треба дуже добре полити, щоб добриво не спалило її корені. Після підживлення троянди поливають ще раз, і теж – дуже рясно.

Обробка троянд від шкідників та хвороб

На полицях садівничих магазинів сьогодні можна знайти дуже багато універсальних засобів, що дозволяють захистити рожеві кущі відразу від декількох проблем. Обробивши садову красуню відповідно до інструкції, можна уникнути більшості захворювань і навал шкідників протягом цілого року.

Дуже добре зарекомендувала себе в якості профілактики бордоською рідиною. 15% розчином цієї речовини рекомендується обробити троянду в період розпускання бруньок. Для підстраховки подібну процедуру можна повторити через тиждень-два.

У боротьбі з червецами і попелиць може допомогти обприскування землі під рожевим кущем 35% розчином залізного купоросу. Першими ознаками таких проблем може стати пожовтіння листя і утворення на ній іржі.

Побороти борошнисту росу допоможе розчин коров'яку або золи. Обприскування цими речовинами допоможуть не тільки позбутися від хвороби, а й підгодувати рослина.

Щоб всі вжиті профілактичні заходи не виявилися марними, весняні роботи з трояндами потрібно проводити з урахуванням наступних моментів:

  • кущі обробляються виключно в безвітряну і суху погоду;
  • якщо температура повітря вже значно підвищилася, обприскувати й удобрювати краще ввечері;
  • прохолодним днем ??роботи можна проводити в міру наявності вільного часу;
  • профілактичні процедури проводяться не тільки навесні, але і після закінчення першої хвилі цвітіння;
  • не відхилятися від рекомендацій, даних виробником садової хімії, і не імпровізуйте з домашньої органікою. Використовуйте перевірені рецепти підгодівлі і складів для обприскування;
  • користуючись хімічними препаратами, не нехтуйте засобами особистого захисту: рукавичками, окулярами і т. д., обов'язково мийте руки і обличчя (періть одяг) після завершення робіт з такими.

Читайте також