Як правильно гнати самогон

Для багатьох винокурів-початківців цікаві експерименти. Але не менш цікавим для них є освоєння перевірених, класичних рецептів міцного алкоголю. Тих щасливців, хто нещодавно став власником новенького, блискучого дистилятора, без сумніву, цікавить, як зробити самогон у домашніх умовах. Адже для цього обладнання й купувалося. Знайти в інтернеті рецепт самогону нескладно. Однак стовідсоткової довіри він може і не викликати, і результат може бути неочікуваним. Оскільки різні рецептури розраховані на певні дистилятори. Тому починати винокурний досвід варто із найпростіших та випробуваних сотнями домашніх майстрів рекомендацій та простого списку інгредієнтів. Таким можна назвати рецепт самогону із браги, приготовленої із цукрового сиропу.

Як зробити самогон у домашніх умовах із цукру?

Приготування самогону із цукру – класика самогоноваріння. Незважаючи на доступність різноманітної сировини – фруктів, зернових та овочів, саме такий домашній алкоголь є найпоширенішим. Пояснюється це ще й тим, що спосіб приготування самогону, а точніше, браги дуже простий. Не вимагає складних попередніх маніпуляцій, таких як сортування та підготовка фруктово-ягідної складової. Сам рецепт самогону потребує мінімальний список інгредієнтів.

Отже, як зробити самогон у домашніх умовах із води та сиропу? Розбираємось з обладнанням та складовими компонентами. Потрібні:

  • Посуд для браги. Пляшки, каністри, каструлі – будь-яка тара, де буде вистоюватись сировина, потребує стерильної чистоти. Щоб у бразі, а потім і в самогоні не з'явилися сторонні запахи та присмак, обов'язково подбайте про підготовку ємностей. Тара промивається гарячою водою, витирається насухо.
  • Інгредієнти. Кількість продуктів, які ви використовуватимете, залежить від того обсягу самогону, який ви хочете отримати за один сеанс. Наприклад наведемо 5 літрів високоякісного домашнього алкоголю. Приготування самогону в такій кількості вимагатиме 6 кілограмів цукрового піску, 24 л. води, 120 гр. сухих дріжджів та 25 гр. харчової лимонної кислоти.
  • Важливо: Для тих, хто збирається зробити самогон в домашніх умовах, дуже важливо знати, що вода повинна використовуватися найвищої якості. Вона має бути очищеною, не містити добавок, домішок. Не використовуйте водопровідну або колодязну воду, яка не пройшла фільтрацію. Так як у ній можуть бути домішки хімічних речовин, мінералів у великій кількості. Вода повинна пройти фільтрацію або відстоюватись не менше 2 днів. Попередньо не можна кип'ятити або дистилювати воду, оскільки ці процеси призводять до втрати молекул кисню в рідині. А він потрібний для бродіння.

Якщо обсяг продукту, який ви плануєте отримати, відрізняється, всі компоненти необхідно перерахувати в потрібній пропорції.

Рецепт самогону Практичні поправки
З одного кг цукрового піску виходить трохи більше літра 40-градусного самогону. Досвідчені винокури рекомендують враховувати поправку на 10%, оскільки фактичний вихід буде меншим, ніж рецептурні показники.
На кг цукрового піску береться 4 л. води. Додайте по півлітра води понад рецепта на кожний кг цукру, тому що цього вимагає процес інвертування.
На кг цукру потрібно 100 г пресованих дріжджів. Їх можна замінити 20 г сухих дріжджів.

На першому етапі це все необхідне, що потрібно. Так як описуваний спосіб приготування самогону передбачає настоювання браги.

Інвертування цукру

Коли всі інгредієнти зібрані, можна розпочати безпосередньо процес. Починаємо з процедури інвертування.

Важливо: Приготування самогону не потребує обов'язкового інвертування цукру. Проте брага із інвертованого цукру зброджується краще, а кінцевий продукт має покращені смакові показники. Тому для новачків, кого цікавить питання: «Як зробити самогон в домашніх умовах?», ми описуємо максимально повний рецепт самогону.

Під інвертуванням передбачається приготування інгредієнтів цукрового сиропу з додаванням лимонної кислоти. Процес бродіння передбачає розщеплення кристалів цукру на прості сахариди, які потім перетворюються на спирт. Під впливом температур ці процеси активізуються. Також під час приготування сиропу за допомогою високих температур гине значна частина патогенної мікрофлори. Звільнення від бактерій ще на етапі підготовки браги дозволяє в результаті отримати самогон без неприємного запаху і присмаку. Навпаки, приготування сиропу забезпечує бразі приємний карамельний аромат та легкий присмак. Тому експерти обов'язково включають до циклу приготування домашнього алкоголю інвертування цукру:

  • Із запропонованого об'єму води беремо 3 л. Їх нагріваємо приблизно до 80 градусів.
  • У гарячу воду поступово додається 6 кг цукрового піску. Сироп треба безперервно помішувати, щоб цукор відразу не осів і не пригорів на дно каструлі.
  • Сироп доводиться до кипіння та залишається на 10 хвилин.
  • Не забувайте знімати пінку, яка буде утворюватися.
  • Через 10 хвилин додається лимонна кислота у розмірі 25 грам. Важливо: додавайте кислоту дуже повільно, оскільки процес супроводжуватиметься великою появою піни. Газ під каструлею має бути зменшений до мінімуму.
  • Коли рясне піноутворення припиниться, сироп проварюється ще близько години.

Приготування самогону: змішування інгредієнтів

На наступному етапі рецепт самогону передбачає змішування складових, що залишилися. Сироп переливається в ту ємність, яка використовуватиметься для настоювання браги. Далі додається обсяг води, що залишився (з урахуванням додаткових 0,5 літра на кожен кілограм цукру з урахуванням інвертування). Вода має бути кімнатної температури не вище 27 градусів.

Важливопри виборі ємності враховуйте, що при її заповненні всіма компонентами, які передбачає приготування самогону, вільного місця в посуді має залишатися не менше однієї чверті. В іншому випадку під час піноутворення рідина буде переливатися через край – додатковий клопіт з прибирання та неприємні запахи в приміщенні забезпечені.

Наш спосіб приготування самогону передбачає на цьому етапі внесення дріжджів. Якщо використовуються пресовані дріжджові культури, їх додають прямо в посуд із цукровою основою. Достатньо розім'яти дріжджі руками і перемішати в ємності. Якщо ви хочете активувати процеси, не полінуйтеся підготувати дріжджі заздалегідь. Розчиніть їх у теплій підсолодженій воді. Хвилин за 10 субстанція дасть піну. Масу можна додавати до бідону. Якщо використовуються сухі дріжджі, активувати їх потрібно, дотримуючись рекомендацій на упаковці, так як у різних виробників процес може дещо відрізнятися.

Бродіння

Після змішування всіх компонентів брага вирушає до темного приміщення з температурою в діапазоні 26-30 градусів на 6-10 днів. Сулій комплектується гідрозатвором. Місткість можна укутати ковдрою для підтримки стабільного теплового режиму. Кожні 12 годин сулію треба збовтувати, не прибираючи гідрозатвор. Це дозволяє позбутися надлишкового вуглекислого газу, що уповільнює процеси бродіння.

Приблизно через 7-8 днів слід протестувати сировину. Готовність браги визначається декількома критеріями:

  • Вона матиме гіркуватий смак, оскільки сахариди перетворяться на спирт.
  • Припинитися газоутворення, тому гідрозатвор перестане булькати, шипіти.
  • На дні пляшки з'явиться осад, а сама брага буде світлого кольору.
  • Замість дріжджового запаху з'явиться виражений спиртовий аромат.
  • Ну і якщо до шийки пляшки піднести сірник, що горить, то полум'я буде більш інтенсивне завдяки спиртовим випаровуванням.

Якщо ви спостерігаєте у сировини всі ці ознаки, то брага готова.

Дегазація та освітлення

Зробити самогон у домашніх умовах неможливо без цього етапу. Ми говоримо про якісний алкоголь. На цьому етапі приготування самогону передбачає відділення цукрової браги, яка далі піде на перегонку від дріжджового осаду. Для цього акуратно, не розмішуючи, перелийте брагу у велику каструлю через трубочку. Рідина нагрівається до 50 градусів. Це допоможе «вбити» залишки дріжджових культур та вивести вуглекислий газ. Далі – освітлення білою глиною. Її можна придбати через інтернет. Обов'язково переконайтеся, що у запропонованому товарі немає сторонніх добавок. Вони можуть зіпсувати самогон.

Щоб освітлити 20 літрів рідини, беруться 3 ст. ложки природної білої глини, подрібненої на порошок. Глину потрібно розмішати у склянці теплої води. Коли глиняна маса загусне до стану сметани, її додають у брагу. Місткість щільно закривається і інтенсивно струшується кілька хвилин. Далі рідина залишається на добу у темному місці. Брага знову проціджується від осаду, і можна переганяти. Навіщо потрібне освітлення? Глина прибирає більшу частину шкідливих речовин, виступаючи сорбентом.

Приготування самогону в домашніх умовах

Класичний спосіб приготування самогону передбачає 2-кратну перегонку. Злийте освітлену брагу в ємність дистилятора. Перша перегонка виділить із браги спирт. Процес відбувається на слабкому вогні з обов'язковим розподілом самогону на «голову», «тіло», «хвіст».

  • "Голова" - обсяг самогону з розрахунку 40 мл на кг використаного солодкого піску - збирається в окремий посуд. Цю рідину рекомендується використовувати в побутових потреб. Так як напій небезпечний.
  • Середня частина самогону – це близько 70 % загального обсягу – називають тілом або спиртом-сирцем. Вона становить той продукт, з яким ми далі працюватимемо, і який є майбутнім якісним домашнім самогоном.
  • «Хвіст» – близько 15 відсотків від загального обсягу продукту – теж відсікається. У ньому багато сивушних олій, небезпечних для здоров'я.

Настав час другої дистиляції. У роботу береться лише тіло – спирт-сирець. Перед повторною перегонкою він підлягає додатковому очищенню. В інтернеті величезна кількість рекомендацій досвідчених винокурів щодо очищення самогону доступними засобами. Можна використовувати будь-який із них. Очищення сирця передбачає додавання до нього теплої води до міцності 20 градусів.

Час другої перегонки. Розведений спирт залийте в ємність самогонного апарату. Дистиляція проводиться на слабкому вогні. Не забудьте відсікти початкову і кінцеву частину продукту.

Відстоювання

Тепер ви знаєте, як зробити самогон у домашніх умовах. Залишилося лише розбавити отриманий напій до необхідної міцності та розлити його по пляшках. Залиште продукт на 3-4 дні для настоювання, необхідне для завершення всіх хімічних процесів. І можна кликати друзів на дегустацію.

Читайте також