Як правильно обрати насіння весною: поради від Держпродспоживслужби

Якісне насіння та міцна розсада – це запорука високого врожаю овочевих культур. Тому найважливіше – відповідальний вибір насіння.

Повідомляють у ГУ Держпродспоживслужби Рівненської області.

Купуйте насіння в спеціалізованих магазинах. Уважно роздивіться пакування. На ньому має бути вказано: країна походження; підприємство (в т.ч. адреса), де насіння розфасовано; назва культури та сорту (або гібриду); кількість насінин в упаковці або їх маса; номер насіннєвої партії, рік врожаю; поради щодо вирощування. Зазначені показники можуть наноситись на упаковку безпосередньо або методом механічного чи ручного штампування. Фарби, якими наносять штампування, не повинні осипатися, бруднити руки. На упаковці з протруєним насінням обов’язково повинно бути нанесено попереджувальний напис «Протруєно». Інформація на упаковках має надаватися державною мовою. Упаковка насіння з інформацією іншими мовами (без української) свідчить про невідоме походження насіння, яке не перевірялося в Україні.

Далі попросіть продавця пред’явити «Довідку про сортові та посівні якості насіння». Вона повинна знаходитися за місцем здійснення торгівлі та надаватись покупцеві за його вимогою. Перевірте, чи співпадає номер партії на упаковці насіння та в довідці. З довідки також можна дізнатись схожість, чистоту та вологість насіння, дату перевірки та строк чинності підтверджувальних документів.

Після купівлі збережіть квитанцію та упаковку з неушкодженим маркуванням. Якщо насіння виявиться несхожим або не відповідатиме заявленим властивостям, ви зможете звернутися щодо захисту ваших прав до Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Читайте також