Сучасний сад із волотистими гортензіями: поради для догляду

Насьогодні складно уявити сучасний сад без цих неймовірних рослин - волотистих гортензій. Пухкі хмаринки білого, лимонного, рожевого та багряного кольорів прикрасять будь-який ланшафт. Ці кущі можуть бути різної висоти та форми квітів. Є тугі великі суцвіття, які міняють колір упродовж сезон, є легкі, наче вкриті метеликами. Велика кількість сортів задовільнить будь-якого покупця. Втім, найголовнішою перевагою цих кущів є витривалість та невибагливість. Ці рослини не схильні до хвороб і, при наявності профілактичної обробки, не турбують садівника цілу весну, літо та осінь.

Як правильно посадити гортензію, і що для цього потрібно?

  • Для посадки гортензії волотистої треба вибирати ділянки з хорошою освітленістю, проте цвіте вона краще всього в півтіні. Яскраве сонце вона теж любить і добре росте під його променями, але тоді квітки гортензії втрачають своє унікальне “хамелеонове” забарвлення, вигорають і бліднуть.
  • Для хорошого, пишного кольору рекомендується посадка волотистої гортензії на родючих, суглинкових, чорноземних грунтах. Не любить піщані, вапняні грунти і погано себе почуває на нейтральних-забарвлення суцвіть блідне, і в цілому рослина буде слабка.
  • На кислих грунтах гортензія цвіте яскравіше і краще всього, тому, якщо грунт недостатньо кислий, треба додати бурий торф, тирсу, хвойну землю (ялиновий або сосновий компост) при посадці рослини. Можливий такий варіант, як посадка до гортензії в пристволові круги грунтопокривних рослин : ломикаменя моховидного, різних очитків.

Важливо!  Попіл, вапно і крейда протипоказані для усіх гортензій. Лужний грунт може викликати у рослини хлороз листя.

Якою має бути вологість для успішного росту?

Гортензія волотиста дуже любить вологу, вона навіть може жити на заболоченому грунті. Тому для хорошого росту, щедрого цвітіння і нормальної життєдіяльності рослини йому треба забезпечити зволожений грунт в радіусі близько 1,5 метрів.

Посадка гортензії волотистої  у відкритий ґрунт

Час посадки визначає, на який рік зацвітає гортензія волотиста. Якщо дозволяють кліматичні умови, можна висаджувати ранньої весни (березень), тоді рослина порадує своїм пишним кольором вже в рік посадки. Можливий і осінній варіант посадки гортензії, але тоді на зиму її треба буде утеплити, і зацвіте вона наступного року.

Яму для посадки гортензії волотистої слід робити розміром 50×50 см.  Але іноді, при сильно розвинених коренях, глибина посадкової  ями може доходити і до 80 см Відстань між рослинами залишають близько 2- 2,5 м.

Потім до ями наливають до 3 відер води і залишають на ніч, щоб волога вбралася в землю. На ранок треба наповнити яму субстратом з родючого грунту, торфу, перегною і піску в співвідношенні: 2:2:1:1, а також додати суміш мінеральних і органічних добрив (65 г суперфосфату + 25 г сечовини + 25 г сірчанокислого калію).

Перед посадкою треба трохи підрізати корені і однорічні пагони, залишаючи тільки по 3-5 пар бруньок. Потім саджанець поміщають до ями, приминають грунтом, мульчують компостним шаром, торфом.

Особливості поливу волотистої гортензії

Рослина дуже любить велику кількість вологи, отже, грунт навколо куща треба постійно зволожувати. Особливо під час жаркого посушливого літа не можна допускати пересихання грунту під гортензією.

Поливати рослину потрібно раз на тиждень, дуже рясно, витрачаючи до 30 л води на квадратний метр грунту навколо куща. У дощовиті періоди полив скорочують. Рекомендується додавати у воду марганцівку (перманганат калію) при поливі. Також для збереження вологи в грунті треба регулярно мульчувати грунт під кущами.

Підживлення рослини

Підживлення для гортензії волотистої вносять досить часто. Таким кущам потрібно багато поживних компонентів. Восени-мінеральні добрива, навесні-розчин сечовини (20 г на відро води, 2 відра на одну рослину).

На початку вегетації рослині буде корисне зелене добриво (наприклад, з молодої кропиви), розбавлене з водою 1:10. На двометрову гортензію йде 1 відро розчину.

Крім того, раз в дві неділі при поливі вносять настій коров’яку (3 л води заливають у відро гною і настоюють три доби). Перед використанням 1 л настою треба розвести у відрі води.

В період формування суцвіть двічі вносять мінеральне добриво повністю з проміжком 14- 15 днів.

Джерело

Читайте також