Догляд за полуницями: підприємиця розповіла, як виростити високий врожай

На Тернопільщині готуються збирати врожай ранніх полуниць. Підприємиця Ірина Плетюк з села Дунаїв Кременецької громади розповіла Суспільному, як доглядає за рослинами, щоб був високий урожай.

Жінка вчителює у школі, полуницю вирощує у вільний час. Родина Плетюків садить ягоди на площі 4 гектари.

За словами Ірини Плетюк, в травні прополюють та підживлюють саджанці, щоб не було шкідників.

"Ягоди вже наливаються, через сім днів буде перший збір урожаю. Зараз працюємо над тим, щоб були ягідки. Вони ще зелені, деякі цвітуть. Поки що триває підживлення рослин. Вони висаджені на плівці, тому частіше їх поливаємо. Цей процес потрібно контролювати, в нас є спеціальний прилад, який вимірює вологу".

Взимку очищають ряди полуниці від старого листя. На цих полях ягоди вирощують чотири роки поспіль.

"Сорти в нас ранні — Хоней, Вайбрант. Також є середні ранні сорти — Азія, і пізній — Зенга Зенгана. Клімат у нас зазвичай хороший. Але на Кременеччині, особливо у Почаєві, де полуниці вирощують на великих площах, часто бувають проблеми зі збутом".

Полуниці збиратимуть із середини травня до кінця липня.

"Щоб отримати високі врожаї, все готуємо з кінця літа, адже закладка полуниць, квітконосів відбувається в середині серпня. Зараз працюємо на розмір ягоди та її смак".

За словами Ірини Плетюк, визначити, чи буде ягода солодкою, можна за допомогою хвостика на полуниці.

"Коли біля ягоди хвостик до верху йде, то полуниця надто солодка, можна навіть не пробувати. А коли хвостик опущений, то ягода буде кислувата".

Ірина каже, згодом для вирощування полуниць планують облаштувати теплиці.

"Доглядати за ними, але працюємо сім’єю, допомагають сусіди. В цей нелегкий час виходимо в поле гуртом, командою. Дякуючи нашим Збройним силам, які нас захищають, маємо змогу працювати на нашій землі".

 

Читайте також