Як правильно приготувати вино в домашніх умовах: покроковий рецепт

Все дедалі частіше вечори будуть прохолоднішими, а бажання посидіти в колі рідних - сильнішим. Ідеальним напоєм для таких посиденьок буде - домашнє вино. Солодкий смак та спокійна атмосфера додають певного шарму таким вечорам. 

Виноробство - це не складно, головне в цьому випадку мати хороший урожай винограду!

Ділимось з вами рецептом домашнього вина.

Інградієнти:

  • ягоди винограду – 10 кг;
  • цукор – 50-200 гр на літр соку;
  • вода – до 500 мл на літр соку (в окремих випадках).

Спосіб приготування:

Першим етапом у приготуванні вина є збір урожаю. Тут варто відзначити, що ягоди винограду слід збирати у сонячну погоду, а також лишень стиглі. Чому? Якщо ви зірвете зелені ягоди, то вони будуть додавати дуже багато кислості, а у перестиглих ягодах уже запустився процес оцтового бродіння. У випадку, коли ми збираємо стиглий виноград зберігаються "дикі" дріжджі, які необхідні для  майбутнього процесу бродіння.

Зібраний урожай слід ретельно перебрати та відділити від усіх гілочок, згодом - передавити. Для цього помістіть ягоди у каструля лише заповнюючи її на 3/4 її об'єму. Для того аби давити виноград ви можете скористатись товкачем або ж руками. Зверніть увагу, що ємкість має бути неметалевою! (винятком є нержавіюча сталь).

Далі ємкість слід накрити тканиною та поставити на 3-4 дні у темне, тепле місце.Через 8-20 годин сік почне бродити, а на поверхні з’являється «шапка» з шкірки, яку слід збивати 1-2 рази на добу, перемішуючи дерев’яною палицею або рукою. 

Наступний етап - отримання чистого соку. Через 3-4 дні розпочинається процес бродіння і це означає, що слід віджати сік. Верхній шар окремо віджимаємо, а всю іншу масу проциджуємо через марлю 2-3 рази. Саме на цьому етапі можна додати вони, якщо сік дуже кислий. (максимум 500 мл на 1 л)

Чистий сік перелийте в ємкість (скляну або ж бутилку) не до кінця заповнюючи.  Аби вино не скисло, слід ємкість накрити медичною рукавичкою з дірочкою в одному з пальців. 

Бродіння. На цьому етапі важливою є температура. Слід уважно слідкувати за тим, аби вона не опускалась нижче 15° C, адже інакше дріжджі деактивуються. Після бродіння нам слід додати цукор до нашого початкового вина. Як тільки після початку етапу бродіння пройде 2-3 дні, слід спробувати сік на смак. Якщо він є кислуватим, це є сигнал про те, що слід додавати цукор. Додайте  50 г цукру на кожен літр соку. Для цього в окрему ємність злити 1-2 літри соку, розбавити в ньому цукор, влити назад до всієї ємкості. Такі дії слід повторювати 3-4 рази перші 14-25 днів. 

Коли рукавичка перестане надуватись молоде вино переливаємо до іншої ємкості. За 1-2 дні слід вино поставити на поверхню і, коли знову з'явиться осад, злити вино в нову ємність через марлю. Кінцевий смак вина формується на етапі під назвою - дозрівання. Він може тривати від 40 до 380 днів. Бутиль з вином слід закрити кришкою  і зберігати в темному місці (льосі) при темпаратурі від 5-16° C. Мінімальний термін витримки білого вина – 40 днів, червоного – 60-90 днів. Якщо на дні ємності з’явиться осад, перелийте вино в іншу ємність за допомогою трубочки.

Розлив та зберігання. Коли осад у нашому продукті перестане з'являтись, вино можна розливати у ємкості для зберігання щільно їх закриваючи. Стояти домашній напій може до 5 років та зігрівати вас у осінні прохолодні вечори.

 

Читайте також