Як правильно заморозити чорниці: поради

Середина літа - розпал збору чорниці. У лісах цих смачних та корисних ягід вистачає. Однак, тривалість "чорничного сезону" коротка і через кілька тижнів ягід більше не буде. Саме тому варто заздалегідь заготовити чорниці на зиму. Вони чудово смакують у випічці та просто з цукром.

Як заморозити чорницю без цукру

Для заморожування годиться тільки свіжозібрана ягода, яка ще не встигла дати сік або пом’ятися.

Ягоди перебирають, видаляють зіпсовані, пошкоджені, а також гілочки, листочки і сторонні домішки.

Щодо того, мити чи не мити ягоди, думки розходяться. Звичайно, суху чорницю заморожувати простіше. Але враховуючи той факт, що чорницю заготовляють найчастіше для використання її у свіжому вигляді, то брудні заморожувати ягоди не варто. Правда, деякі господині вважають за краще помити ягоди після розморожування. Але розморожена чорниця обов’язково дасть сік, і тоді частина корисних речовин змиється разом з брудом. Тому чорницю треба мити.

Але робити це треба дуже акуратно. Можна помістити ягоди в друшляк і кілька разів опускати його у воду. Або ягоди помити під слабким напором води.

Потім ягоди потрібно викласти на рушник і просушити.

Щоб ягідки чорниці при заморожуванні не склеїлися між собою, їх заморожують в два етапи. Спочатку ягоди викладають на плоске блюдо в один шар, щоб вони не стикалися один з одним, і поміщають в морозильну камеру на кілька годин (термін залежить від потужності морозильної камери).

Коли ягідки стануть твердими, їх зсипають у пластикові ємності, щільно закривають кришками і знову прибирають в морозильник, не забувши підписати дату заготівлі. Термін зберігання замороженої ягоди без втрати поживних властивостей складає приблизно 6-8 місяців.

Якщо морозильна камера об’ємна, то підморожені ягоди чорниці можна зсипати і в поліетиленові пакети, не переживаючи, що ягоди під час зберігання можуть деформуватися через щільно лежать поруч інших заморожених продуктів.

Як заморожувати чорницю з цукром

Ягоди чорниці перебирають і обов’язково миють!

Чисті і просушені ягоди поміщають в невеликі пластикові контейнери, пошарово пересипаючи їх цукром. Як тільки чорниця дасть сік, ємкості закривають і прибирають в морозильну камеру. Але можна і не чекати появи соку, а відразу ж відправляти чорницю з цукром для заморожування.

Як заморожувати чорничне пюре

Якщо після збору чорниці минуло багато часу, а ягоди пом’ялися і дали сік, то їх краще заморозити у вигляді пюре.
Для цього чорницю миють, перебирають, видаляючи сторонні домішки і сильно пом’яті ягоди.

Потім чорницю подрібнюють у блендері і змішують з цукром.

Чорничне пюре розливають (не до верху) в невеликі пластикові ємності, щільно закривають кришками, щоб вони не ввібрали в себе сторонні запахи, і ставлять в морозильну камеру.

Як заморозити сік чорниці

Чорничний сік можна заморожувати як з цукром, так і без нього.

Стиглі, соковиті ягоди добре миють, а потім з них видавлюють сік.

Сік розливають у чисті пластикові пляшки, не доливаючи до верху на 2-3 см, так як рідина при заморожуванні збільшиться в об’ємі і може видавити кришку або розкришити бутель. Не можна наливати сік у скляну тару, тому що скло може не витримати низьку температуру і лопнути.

Пляшки добре закривають кришками або пробками і прибирають в морозильну камеру.

Розморожують чорниці (ягоди, пюре і сік) природним шляхом – в холодильнику. Тому що експрес-розморожування (в мікрохвильовці або в гарячій воді) погіршує якість продукції, а ягоди втрачають більшої частини вітамінів. Розморожені ягоди повторному заморожуванню не підлягають, тому порції для заморожування потрібно підбирати такі, щоб їх можна було використати за один раз.

Читайте також