Як приготувати найсмачніший бургер вдома

Бургери люблять багато хто, але не всі вміють їх готувати вдома. В середньому будь-який кулінар-аматор припускає хоча б одну з 7 помилок під час їх приготування. Розповімо як уникнути цих помилок та отримати в домашніх умовах ідеальний бургер.

Помилка №1 Неправильний вибір м'яса для бургера
Принцип "чим дорожчий, тим краще" тут не працює. Зате працює інший: чим жирніший, тим краще. Наша мета - зробити котлети для бургера максимально соковитими, а такі можуть вийти тільки з відрубів із великою кількістю жиру. Ідеальне співвідношення м'яса та жиру у фарші має бути 80% м'яса та 20% жиру або 75% м'яса та 25% жиру. Наприклад, для бургера чудово підійде фарш, приготований з 2/3 яловичої лопатки та 1/3 пашини.

Помилка №2 Велика кількість зайвих інгредієнтів у фарші для бургера
Розмочена в молоці булочка, гірчиця, яйце, спеції та прянощі... Все це добре в м'ясному рулеті, але не в котлеті для бургера. У фарш достатньо додати тільки цибулю, сіль і свіжомелений чорний перець.

Перець додайте у фарш відразу, а ось сіллю посипайте готову сиру котлету, інакше вона може просто розвалитися під час приготування або стати жорсткою.

Помилка №3 Ліпимо ідеальну котлету
Готуйте фарш самі, прокрутивши його через найбільшу насадку. І обов'язково перед ліпленням охолодіть його, щоб жир не лип до рук. Щоб котлети не липли до сковорідки, приберіть їх у холодильник до смаження (прокладаючи шматками паперу для випікання).

Щоб ваші котлети були соковитими, не намагайтеся ліпити їх рівними і товстими. Зробіть у центрі кожної виїмку, так вона вийде одночасно і товстої, і правильної форми, коли засмажиться.

Якщо готуєте бургери часто, купіть спеціальний прес для фаршу або хоча б кулінарне кільце. Робіть котлету за діаметром трохи більше, ніж треба, адже вона все одно присмажиться. Особливо сильно втрачає розміри котлета з великим вмістом жиру.

Помилка №4 Використовуємо надто пишні булочки для бургера
Коли ми їмо бургер, ми хочемо відчувати смак м'яса, сиру, соусу, помідорів, огірків, цибулі та булочки, а не лише смак чудової м'якої булочки. Тому пишні булочки в цьому випадку не дуже правильний вибір. Якщо хочете, можете взагалі зробити бургер із питою. Така страва менш калорійна, а за смаком не гірша за класичний бургер. Хороший варіант – бриош. Так, вона пишна, але чудово стискається руками. Пам'ятайте, що бургер їдять руками!

Помилка №5 Постійно перевіряємо готовність котлети для бургера
Не рухайте м'ясо, поки воно готується на сковороді. Не розрізайте його, щоб перевірити готовність, не перевертайте кожні 15 секунд. Повірте, воно прожариться за 10-15 хвилин (залежно від товщини) і без вашого надчутливого керівництва. Якщо хочете контролювати процес, перевіряйте готовність котлети для бургера спеціальним щупом або термометром. Так ви менше пошкодите котлету та збережіть її соковитою. І смажте котлету на сильно розігрітій сковороді або грилі, не забувши про олію. Тільки котлета не повинна плавати в ньому!

Помилка №6 Використовуємо розмаїття соусів і добавок при складанні бургера
Безліч інгредієнтів та соусів чудово виглядає на фотографіях у Instagram, але в реальному житті краще обмежуватися трьома додатковими елементами (помідор/огірок, бекон, скибочка сиру) та одним соусом. По-перше, ви легко відкусите шматок від такого соковитого бургера, а, по-друге, напевно нічого не пересоліть, не переперчите і не зіпсуєте недоречною начинкою. Гармонія смаків у бургері не менш важлива правильного м'яса та булочки.

Помилка №7 Неправильне складання бургера
Приблизна схема складання класичного гамбургера повинна бути такою (знизу вгору): половина підсмаженої булочки + цибуля + соус + котлета + помідор/огірок + лист зеленого салату + соус + друга половина підсмаженої булочки. Пам'ятайте, що хліб не повинен розмокнути від соусу!

Читайте також