Як приготувати соус бешамель: класичний рецепт за 10 хв

Фото ілюстративне

Бешамель - це класичний французький соус, який використовують у великій кількості європейських страв. Його готують на основі ру - густого соусу з борошна та вершкового масла. Бешамель використовують у лазаньї, пасті, гратенах, запіканках, пирогах. На відміну від майонезу цей соус добре зберігає свій смак під час запікання, тому з ним часто готують у духовці рибу, м'ясо або овочі. Для різноманітності залежно від страви в соус можуть додати сир, гриби, м'ясний або рибний бульйон, вершки.

Класичний рецепт бешамеля

  • Молоко - 500 г;
  • борошно - 30 г;
  • вершкове масло - 30 г;
  • мускатний горіх - 0.5 ч. л.;
  • сіль за смаком.

У сотейнику на середньому вогні розтопити вершкове масло. Додати борошно й обсмажувати дві хвилини, постійно помішуючи соус. Тонкою цівкою влити холодне молоко й постійно помішувати віночком, щоб не було грудочок. Довести молоко до кипіння та зменшити вогонь.

Додати мускатний горіх і сіль. Варити соус до загустіння 10 хвилин, постійно помішуючи. Щоби перевірити готовність соусу, можна занурити в нього дерев'яну лопатку та провести по поверхні виделкою. Якщо слід від виделки не затягується - соус готовий. Бешамель можна зберігати в холодильнику 3 дні.

Читайте також