Як зберігати капусту, щоб пролежала якомога довше: правила зберігання у землі та у погребі

Чимало господинь взимку  з настанням морозів хвилюються за свій урожай. Адже, якщо неправильно зберігати овочі, то з часом вони згниють або ж будуть непридатними для використання.

Якщо говорити про способи зберігання капусти, то їх існує два: у погребі (підвалі) або ж в землі.

Зберігання капусти в підвалі:

У погребі або ж підвалі капусту лишають у підвішеному до стелі стані, зв'язавши по два качани. Найкраще її зберігати при температурі близько 0 ºC і дуже високій вологості повітря – майже стовідсотковій. Можна розкласти качани для зберігання в погребі на полицях або ґратках, видаливши коріння й обгорнувши кожну головку папером.

Газета для обгортання не годиться, оскільки друкарська фарба містить шкідливі речовини. Можна покласти кожну головку в целофановий пакет разом із зіжмаканим папером. Узимку слід регулярно оглядати качани, що зберігаються, і видаляти листя, яке почало гнити. Можна використовувати спосіб попередньої обробки капусти глиняною бовтанкою: у розчин глини густиною тіста для оладок опускають качани, які потім підвішують у дворі для просушування. Висохлі, оброблені глиною качани переносять у льох, де підвішують до стелі. 

Зберігання капусти у землі:

У районах із теплими зимами капусту, видаливши з неї не облягаючі зелені листки, складають у прориту в саду траншею качанами догори і закидають шаром землі завтовшки 10 см. Із наближенням холодів шар землі збільшують до 30 см. У більш прохолодних районах для зберігання капусти на свіжому повітрі збивають трикутну дерев'яну коробку, довжина сторони якої 50 см, а висота близько метра. Коробку встановлюють на рівній поверхні, в якості захисту від гризунів на її дно насипають шар хвої, на який у три ряди укладають капусту. Зверху капусту знову засипають хвоєю, потім соломою, потім торфом або піском. У сильні холоди коробку обкладають мішками із сіном, а згори накидають снігу. 

Читайте також