Як зберігати кріп на зиму: 4 ефективні способи

Ілюстративне фото

Кріп – це дуже ароматна та смачна зелень, яку використовують в кулінарії. В кропі є маса вітамінів, мінералів та мікроелементів, які так необхідні організму в будь-яку пору року. Звичайно ж, на полицях супермаркетів кріп присутній цілий рік, але його не порівняти із свіжо зірваною зеленню прямо з городу. Свіжий кріп не може довго лежати й не в’янути, тому потрібно знати способи, як його зберегти не тільки на ближчий час, але й на всю зиму.

  1. Заморожування кропу.

На зиму кріп краще заморожувати цілим або подрібненим. Щоб заморозити цілий кріп, його спочатку потрібно ретельно помити, потім розкласти для просушування. Сушити на сонці не варто. При можливості можна скористатися сушаркою, але температура повинна бути не більше 50 градусів. Після цього, кріп потрібно розкласти на деко в один шар та відправити в морозильну камеру на 1,5-2 години. Заморожену зелень розкласти по порціях в спеціальні пакети для заморожування або контейнери та покласти на зберігання в морозилку.

Подрібнений кріп можна заморозити у формі кубиків. Для цього, потрібно розкласти вимитий та подрібнений кріп у формочки для льоду, залити водою й відправити у морозильну камеру. Хто не знав, але замість звичайної води можна використовувати оливкову олію. Заморожені кубики слід вийняти з формочок та розкласти по спеціальних пакетиках. Термін зберігання такого кропу — до 4 місяців.

  1. Сушіння кропу.

Кріп чудово та довго зберігається у сушеному вигляді. Висушити його просто: потрібно підвісити пучки кропу догори ногами на 7-14 днів.

Зберігати сушений подрібнений кріп потрібно у скляних банках з щільною кришкою та в сухому й темному місці. Термін зберігання сушеного кропу близько року.

  1. Консервування кропу.

Цей рецепт дуже незвичний та оригінальний. Для консервування знадобляться лише гілочки кропу без стебел. Зелень потрібно помити, висушити, розкласти в простерилізовані скляні банки, залити маринадом та законсервувати.

Консервувати кріп можна й в олії. Для цього, потрібно підготувати зелень, щільно заповнити нею банку, залити рафінованою олією та щільно закрити кришкою. Банку поставити в холодильник на 14 днів, після цього можна вживати.

  1. Настоювання кропу в оцті.

Аромат кропу можна передати яблучному або винному оцту. Для цього, знадобиться цілі гілочки кропу та 1 склянка подрібненого кропу.

Подрібнений кріп слід покласти в ємність та перетерти дерев’яною ложкою. Далі, потрібно підігріти 1 склянку оцту, покласти туди цілі гілочки кропу та залишити на деякий час. Після цього, потрібно вийняти з оцту гілочки кропу та залити ним подрібнений кріп. Суміш ретельно перемішати й залишити охолоджуватись. Потім, до настояного додати ще 2 склянки оцту та перемішати. Отриманий оцет процідити через марлю та налити у скляну пляшку. Зберігати настояний на травах оцет необхідно при кімнатній температурі від 3 до 6 місяців.

Читайте також