Якщо немає світла і газу: крупи, які можна приготувати на холодній воді

Як готувати кашу на воді, навіть дитина знає. Найчастіше це працює так: насипаєте в каструльку крупу, а потім заливаєте воду в пропорції 1: 2. Іншими словами, на 100 грамів гречки буде достатньо 200 мл рідини. Але що робити, коли світло знову вимкнули, а плита, та сама головна помічниця на кухні, працює від електрики?

Є крупи, які не потрібно варити. Скажемо більше: більшість з них ви їсте регулярно, навіть не знаючи про це. А все тому, що ми звикли обробляти ці продукти термічно. Однак робити це не завжди обов'язково. Що це за диво-крупи, розповідаємо далі в статті.

Як готувати кашу на воді

Ми живемо в такий час, коли впевненості в завтрашньому дні немає. А це означає, що потрібно бути готовими абсолютно до будь-яких умов виживання.

На щастя у нас є різноманітні крупи. Головна перевага цієї їжі в тому, що вона може довго зберігатися. І при цьому їй не потрібен холодильник. Але також багато круп не потребують термічної обробки, тобто варіння.

Враховуючи, що зараз багато українців живе з постійними перебоями електроенергії, це особливо актуально.

Щоб приготувати певні крупи, досить просто залити їх водою. Як правильно це зробити і які з каш підходять для цього, розповідаємо далі докладно.

Яким крупам не потрібне варіння

  1. Це гречка. Правда, зазвичай більшість людей замочує зелену гречку. Вона вважається більш корисною. Але і звичайну гречку можна приготувати таким чином. Досить залити крупу чистою водою перед сном. За ніч вона вбере в себе рідину, набрякне і стане придатною для вживання. 

    Якщо ви будете готувати таким чином зелену гречку, на ранок її потрібно добре промити під проточною водою, оскільки вона утворює велику кількість слизу. Якщо ж у вас немає часу і поїсти потрібно терміново, тоді звичайну гречку можна залити крутим окропом на 20-30 хвилин. Цього часу має бути достатньо. В останньому випадку найкраще укутати каструльку або тарілку з гречкою в теплий рушник або ковдру.

  2. З кускусом вам теж не доведеться довго возитися. Багато хто любить цю кашу за її чудовий смак. Але найбільше, що подобається, як швидко вона вариться. Якщо ж у вас немає можливості зварити її, не біда. Просто залийте крупу водою так, щоб вона повністю покривала її. Можна використовувати як холодну, так і гарячу (окріп) воду. 

    Після накрийте каструлю або тарілку з кашею кришкою і дайте їй 15 хвилин настоятися. Потім кашу можна буде їсти. Готово!

  3. Вівсяні пластівці бувають різними. Вівсянку-хвилинку досить залити окропом. Якщо ж крупа призначена для варіння, її можна залити холодною водою на ніч або ж використовувати гарячу воду. Тоді час запарювання скоротиться до 20-30 хвилин.
  4. Манну кашу можна замочити на 15-20 хвилин у воді або молоці. Якщо є можливість використовувати окріп або гаряче молоко, буде ідеально. Але і без цього кашу можна спокійно їсти. Звичайно, це вже не та текстура, як у свіжозвареної манки, але в голодні часи доведеться задовольнятися тим, що є.
  5. Також без варіння легко готується ячна крупа. Залийте її гарячою водою в співвідношенні 1:2 і дайте 2-2,5 години настоятися. За цей час ячка вбере в себе рідину і відмінно набрякне. Як і у випадку з гречкою, краще загорнути посуд з кашею в рушник або плед, щоб прискорити і поліпшити процес запарювання.
  6. Булгур дрібного помелу досить залити окропом на 20 хвилин. Якщо крупинки більші, просто збільшіть час запарювання до 40 хвилин або години. Готово!
  7. Перлову крупу теж необов'язково варити. Але замочувати при цьому її доведеться довше, ніж інші каші, а саме цілу добу. Ідеальне співвідношення перловки і води — 1:3. Інколи рекомендують в цю кашу під час замочування додати спеції і сушені овочі. Наприклад, цибулю і моркву. Вийде смачно!

Читайте також