З пшеницею, родзинками чи з рисом: ТОП-5 рецептів куті на Різдво

Ілюстративне фото

Кутя - це традиційна страва для Різдвяного столу. Однак, варіацій рецептів куті є безліч. Хтось любить родзинки, а хтось курагу, хтось використовує рис, а хтось - пшеницю.

Інколи на стіл ставлять кілька видів куті, щоб догодити усім рідним та гостям.

Ми зібрали смачні рецепти куті, які стануть у нагоді до святкового столу.

1. Рисова кутя

Треба: 1 склянку рису, 100 г маку, 100 г волоських горіхів, 1-3 ст. л. меду, цукор до смаку.

Склянку рису залити півтора склянками кип’ятку. Щільно накрити кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому, три хвилин – на малому. Потім іще з 10-15 хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на парі. До охолоджного рису додати товчений мак, горіхи, мед.

2. Кутя із сухофруктами

Треба: 2 склянки цільних зерен пшениці або рису, півсклянки чи третину (за смаком) меду, чверть склянки родзинок або сушеної малини, яблука та груші сушені за смаком.

Помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин. Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки. Усе це варити ще зо дві хвилини і охолодити. Тоді додати мед.

3. Багата кутя

Треба: 500 г товченої пшениці, 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 50 г халви, 200 г маку.

Зваріть пшеницю. Родзинки, порізанукурагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у не дуже гарячій воді. Потім злийте воду і додайте її до пшениці. Мак залийте теплою водою і розітріть у макітрі. Додайте туди кутю і сухофрукти, халву, залийте теплою водою. Мед додавайте за смаком, щоб не пересолодити.

4. Кутя з родзинками

Треба1 склянку пшениця, 100 г маку, 100 г волоських горіхів, 100 г родзинок, 1-2 ст. л. меду.

Пшеницю зварити до готовності, але так, щоб не розварилася. Мак проварити 5-10 хвилин, відцідити і розчавити качалкою про обробну дошку або потовкти в ступі. Горіхи обсмажити на сковороді, поламати на невеликі шматочки. Родзинки залити окропом, воду злити, перебрати ягоди, видаляючи плодоніжки. Пшеницю, мак і горіхи змішати з медом і родзинками.

5. Пшенична кутя

Треба: 1 склянку пшениці, 100 г маку, 100 г очищених волоських горіхів, 1-3 столові ложки меду, цукор за смаком.

Пшеницю потрібно потовкти у дерев’яній ступі, періодично підливаючи трохи теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася. Потім ядро відокремлюють від лушпиння, просівають і промивають. З чистих зерен слід зварити розсипчасту пісну рідку кашу, посолодити та охолодити її. Окремо розтерти мак до одержання макового молочка, додати мед, все перемішати і влити до пшениці. Якщо каша густа, її можна розбавити охолодженою кип’яченою водою. В кінці додають товчені ядра волоських горіхів.

Джерело: 20minut

Читайте також