"Збили ворожий літак, не випустивши жодної ракети": Герой України Ярослав Мельник - про вдалу роботу українських зенітників

Ярослав Мельник — командир зенітної ракетної батареї «Бук М1». На його рахунку 28 цілей ворога: одинадцять бойових літаків різних типів, два гвинтокрили, дві крилаті ракети та тринадцять безпілотників.

 Батарея офіцера більше ніж пів року на Харківщині протистояла льотчикам російської імперії зла. Тут Ярослава називали нестримним, знали і поважали за хоробрість у всіх сухопутних підрозділах у районі ведення бойових дій. Бойова робота батареї змусила росіян відмовитись від польотів і бомбардувань позицій військових та осель мирних мешканців. Охороняти його «Буки» просилися діти з іграшковими автоматами.

- Російські стерв’ятники полювали за нами, а ми — за ними. У нас були секунди. Бойовий пуск, і стрімко залишаємо свою позицію, аби врятуватися від протирадіолокаційних ракет, – розповідає офіцер.

– Одного разу ми отримали завдання виявити і знищити дві випущені ворогом крилаті ракети. Наша самохідна вогнева установка може працювати одночасно лише по одній цілі. Тож ми усвідомлювали, що знищення навіть однієї крилатої ракети буде великою удачею. Ціль ми виявили, виконали бойовий пуск. Наша зенітна ракета розірвалася так, що уламками пошкодила дві крилаті ракети рашистів.

Також ми збили літак, не випустивши жодної ракети. Виявили ціль. Увімкнули радар підсвічення. У кабіні рашиста в цей час зазвучали звукові повідомлення про опромінення радаром. Він зрозумів, що з мисливця перетворився на ціль. Напевно, це так приголомшило льотчика, що він відразу катапультувався. Літак розбився.

За матеріалами АрміяInform

 

Читайте також