Здавав ворогу дані про захисників: на Сумщині затримали настоятеля храму УПЦ МП

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури повідомлено про підозру настоятелю одного з храмів УПЦ МЦ Шосткинського району у держзраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Про це повідомляють у Офісі Генерального прокурора.

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення в Україну співробітник ФСБ РФ встановив зв'язок із настоятелем храму.

Священнослужитель погодився на співпрацю, оскільки мав проросійські переконання та очікував на прихід «руського миру». За завданням окупантів священник збирав дані щодо кількості військових на території регіону та їх озброєння. А також – інформацію про керівників місцевих органів влади, правоохоронних органів, громадських активістів, їх політичні погляди та авторитет серед місцевого населення.

Настоятель храму записував точні адреси, фотографував місцевість, де розташовуються військовослужбовці та військова техніка. Збирав інформацію про патріотично налаштованих громадян, які можуть впливати на суспільство. Розвідувальні дані передавав оперативному співробітнику ФСБ РФ через месенджер.

Під час обшуків за місцями проживання та проведення релігійної діяльності затриманого виявлено та вилучено мобільні телефони з доказами співпраці з представниками держави-агресора, російську літературу тощо.

Наразі священнослужителя затримано. Також вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте також