5 способів використання опалого осіннього листя

Листя зі здорових дерев можна застосувати з великою користю. Наприклад, закласти їх у компост або використовувати для укриття багаторічників, а є й інші раціональні варіанти.

Закладіть листя в компост

Опале листя – відмінне джерело коричневої маси для компостної купи. Цей високовуглецевий компонент містить багато клітковини, яка є їжею для корисних ґрунтових бактерій, що переробляють органіку.

Закладіть листя в компост разом із соломою, тирсою, залишками паперу та картону, обрізками гілок, чергуючи коричневі шари із зеленими (обрізками овочів та фруктів, бур’янами без насіння, скошеною травою та рослинними рештками після збирання саду).

Зверху присипте органічну масу шаром родючого ґрунту та полийте розчином прискорювача компостування або трав’яного настою. Залишіть вміст компостної скриньки на зиму. Провітрюйте його, перевертайте при необхідності – і до початку весняних посадкових робіт у вас буде готовий компост.

Листя в компості “працюють” як розпушувач, забезпечують приплив кисню, який необхідний для життя корисних ґрунтових мікроорганізмів, і не дозволяють зеленій азотистій масі перетворитися на рідку “кашу”. Для приготування якісного компосту співвідношення зелених та коричневих компонентів має бути 1:1.

Приготуйте листовий перегній

Листовий перегній – це чудовий покращувач для ґрунту, який завдяки своїй пористій структурі здатний розпушувати важкий ґрунт, покращувати повітрообмін та живлення кореневої системи рослин, запобігати появі гнилі та інших хвороб.

Перегній містить комплекс основних макроелементів, а також залізо та кремнієві сполуки. При цьому, щоб приготувати таке цінне добриво, достатньо лише змішати осіннє листя з шаром садового ґрунту або готового компосту і залишити на рік-півтора.

Листя для приготування перегною можна скласти в контейнер для компосту, дерев’яний короб, яму або просто в купу, яку рекомендується зафіксувати сіткою. Після утрамбування їх поливають водою і накривають кришкою або чорною плівкою для підтримки вологості та захисту від патогенів.

Іноді зібране листя залишають перепрівати прямо в щільних пакетах для сміття, куди його складували під час прибирання території. В цьому випадку для забезпечення доступу повітря в них роблять кілька отворів, а листя обов’язково зволожують, щоб запустити процес розкладання.

Коли все буде готове, ви отримаєте ідеальне підживлення для овочевих та декоративних культур, а також чудову добавку до ґрунту для контейнерних рослин та розсади.

Використовуйте як мульчу

Для обробки стовбурів садових культур і укриття грядок з овочами часто застосовують мульчування. При цьому різним рослинам краще підходить той чи інший вид мульчі, залежно від наявності матеріалу в господарстві та важливості естетичної складової. Так, здоровий листовий опад відмінно підійде для мульчування плодових дерев та чагарників.

Подрібнене листя можна також використовувати як органічну мульчу на квіткових клумбах, городах і контейнерних посадках. Насипте 5-6-сантиметровий шар подрібненого листя на грядки, намагаючись зробити так, щоб мульча не торкалася стебел рослин. Вона буде утримувати вологу, допоможе зберігати постійну температуру ґрунту та обмежить проростання насіння бур’янів. Як бонус листя збагачуватиме ґрунт поживними речовинами в міру розкладання.

Читайте також