6 листопада - Дмитрівська поминальна субота: що треба знати про цей день

Фото з відкритих джерел

Православні християни 6-го листопада 2021-го року відзначають Дмитрівську поминальну суботу, в яку прийнято поминати родичів.

Дмитрівська батьківська субота відзначається щорічно в суботу перед днем пам'яті великомученика Димитрія Солунського. День пам'яті Димитрія Солунського відзначається 8 листопада в сучасному літочисленні.

У цей день до церкви несли три хлібини та їжу, яка до смаку покійникам. За народним повір'ям, перший хліб призначався для давно померлих предків, другий - дідам і бабам найближчого роду, а третій - тим, хто помер насильницькою смертю на війні, у воді чи вогні. В цей день у церквах і зараз служать заупокійну і моляться за душі померлих.

У Дмитрівську поминальну суботу вечеря була особливою. Згадувати померлих починали вже з п'ятниці і для цього обов'язково купували нову білу скатертину, якою застеляли поминальний стіл. Господині готували традиційні поминальні страви - кутю, узвар, млинці, пироги, а також улюблені страви покійних родичів.

За поминальною трапезою кожен член сім'ї відкладав по одній ложці від кожного блюда в окрему тарілку, а потім це все залишали на ніч для померлих. Це робилося для того, щоб душі могли прийти додому і насититися їжею разом з усією родиною. Поруч з тарілками ставили миску з водою і рушник, щоб вони змогли вмитися після трапези. У Дмитрівську суботу обов'язково допомагали бідним і голодним - давали багато милостині, годували пирогами і просили їх молитися за душі померлих.

Люди вірили: якщо в цей час ходить багато убогих старців - це хороший знак. Начебто Бог посилає небіжчиків в образі старців на землю, щоб вони подивилися, як живуть і що роблять їхні нащадки. Їх неодмінно звали на обрядову поминальну трапезу: "Іди, діду, до обіду!"

Віруючі християни, які чітко дотримуються церковних канонів, приходять на богослужіння до церкви ввечері в п'ятницю напередодні батьківської суботи. В цей час служать велику панахиду, або парастас. Щоб пом'янути в церкві своїх померлих родичів, потрібно приготувати заздалегідь записки з їх іменами. В якості пожертви на храм прийнято приносити пісні продукти - хліб, солодощі, фрукти, овочі. А от м'ясні вироби або алкоголь (крім кагору) жертвувати не варто.

За народним віруванням, святий Дмитро приносить зиму. Також вважалося, що він ключем "замикає землю" і дає господарювати зимі, завершуючи, таким чином, хліборобський рік. Він тримає у себе ключі, поки не приїде за ними святий Юрій (6 травня) і землю не відкриє.

Також цим днем завершується весільний сезон. Якщо якась дівчина на виданні залишилася не засватаною, то в старовину рік для неї вважався втраченим.

Читайте також