7 причин, чому обсипаються квіти і зав’язі у помідорів і що робити для порятунку врожаю

Трапляється, що розсаду помідорів виростиш чудову, і приживеться вона відмінно, і колір набере просто чудо, хоч букети складай. Але раптом відбувається дивне: квітконіжки жовтіють, квіточки відвалюються, кисті порожніють частково, а часом і повністю – урожай під питанням. Особливо це характерно для помідорів, вирощуваних в теплиці.

Як допомогти помідорам зав’язати і зберегти плоди? Ці рослини самозапильні, для формування зав’язі досить, щоб дозрілий пилок з пильовиків обсипався на рильця маточки квіток.

У природних умовах це «турбота» вітру, а в теплиці він відсутній. Можна рухати кущі самим, погладжуючи їх по верхівках.

Крім того, на рослини в захищеному ґрунті впливає ще безліч несприятливих чинників, через які пилок втрачає якість, квіти залишаються незаплідненими, всихають і опадають.

Фактори, що впливають на якість пилку, квітів і як з ними боротися

Занадто велика вологість повітря (понад 65%). В цьому випадку пилок злипається в грудочки, втрачає сипкість і стає нездатним брати участь в процесі формування зав’язі. Вологість знижують, використовуючи мульчування ґрунту і налагодивши гарну циркуляцію повітря в теплиці. Добре, якщо вона обладнана верхнім провітрюванням, яке відводить і нагріте повітря, і водяні пари.

Висока температура. Влітку в теплиці стовпчик термометра нерідко досягає позначки + 40 ° C, а температури вище + 35 ° C квітковий пилок помідорів робить стерильним, він не може запліднити квітки. Щоб поліпшити запилення, вранці, коли прохолодно, злегка трусять кущі, імітуючи вітер. Для зниження температури влаштовують максимальну вентиляцію споруди, відкриваючи все фрамуги і двері.

Перевантаження кущів вегетативною масою. Якщо помідори жирують, а коренева система не надто розвинена, вона не в змозі доставляти необхідну кількість поживних речовин до всіх частин рослини, це може бути однією з причин осипання квіток. Щоб цього не відбувалося, слід своєчасно видаляти пасинки і правильно формувати кущі.

Брак бору. Цей мікроелемент погано засвоюється з ґрунтів з лужною реакцією. Тому при застосуванні для підживлення попелевого настою слід обов’язково додавати в відро настою 200 мл оцту (9%). Про нестачу бору можна судити по коричневим кінчикам чашолистків. Справитися з ситуацією допомагають борна кислота або МагБор, використовувані відповідно до інструкції.

Переносимі помідорами стреси. Перепади температур, затяжні дощі, різке похолодання, посуха, недоліки в підживленні і т. п. можуть викликати відхилення в розвитку квіток, коли рильце маточки виступає за конус тичинок. В цьому випадку пилок не може самостійно впасти на маточку. Тут вже не обійтися без комах-запилювачів або доводиться озброїтися м’яким пензликом і попрацювати «бджолою».

Грибкові та бактеріальні захворювання. Хвороби помідорів, навіть які не зачіпають безпосередньо квіткові кисті, послаблюють рослини, і вони починають скидати квіти. А таке захворювання, як сіра гниль, вражає і самі кисті. Помітивши перші ознаки будь-якої недуги, треба невідкладно починати відповідне лікування.

Читайте також