Аптечний засіб для троянд від хвороб - щоб плямистість більше не дошкуляла: просте рішення

Важко встояти і не посадити в своєму саду цю воістину царицю квітів. Різноманіття видів сортів і кольорів задовольнить запити будь-якого вибагливого цінителя.

І все ж є одна проблема, з якою стикаються при її вирощуванні і початківці, і досвідчені розоводи. Це плямистості. Практично всі троянди в більшій чи меншій мірі схильні до грибкових захворювань.

Причини появи плям на листках можуть бути різні:

  • занадто волога або занадто суха погода;
  • різкі перепади температур;
  • рідкісні поливи і, в зв’язку з цим, пересихання землі;
  • зайве внесення мінеральних чи органічних добрив, з високим вмістом азоту;
  • дефіцит різних елементів живлення.

Своєчасні поливи, підживлення, обрізка і чистка кущів так, щоб вони добре провітрювалися і висвітлювалися всередині, а також профілактичні обробки багато в чому знижують ризики виникнення грибкових захворювання.

Але є серед плямистостей одна «зараза», перед якою всі вище перераховані заходи безсилі.

Це чорна плямистість, викликається грибком Marssonina rosae, тому її ще називають «марсоніной». Проявляється вона як чорні плями на листі, потім листя набувають жовтого кольору, плями стають більш вираженими, а після цього листя опадає. Якщо нічого не робити, то до середини літа кущі можуть повністю втратити листя і стануть абсолютно голими.

Спори грибка Marssonina rosae накопичуються в ґрунті і зберігаються там досить довго. Тому знищити його дуже, дуже складно. Але врятувати від нього улюблені квіти можна!

Є простий засіб, яким користуються багато садівників. Він не дає розповсюджуватися спорам гриба на здорові кущі і допомагає ураженим кущах впоратися із захворюванням.

Перед обробкою уважно огляньте троянди і видаліть всі уражені листя (не має значення яким грибковим захворюванням вони вражені, не шкодуйте, вони все одно обпадуть).

Якщо кущі загущені, зробіть генеральне чищення, всередині куща має бути світло. Все, що відріже і видалите, приберіть подалі і бажано спаліть. Тепер готуємо розчин.

Нам знадобиться:

  • 1 флакон (25 мл.) 2% розчину саліцилової кислоти,
  • 1 ст.л. нашатирного спирту (10% розчин аміаку).

Ці засоби продаються в будь-якій аптеці і коштують зовсім не дорого.

Наливаємо в ємність 0,5-0,7л. дуже теплої води градусів 40-45. Додаємо в неї 25 мл. саліцилової кислоти, перемішуємо. Розчиняється вона погано і випадає в осад, тому сюди ж вливаємо 1 ст.л. нашатирного спирту і ретельно перемішуємо, так, щоб не було осаду. Після цього доводимо об’єм рідини до 5 л. і готовий розчин використовуємо для обробки рослин.

Обробляємо по листу в суху погоду ввечері всі рослини і хворі, і здорові три рази, через кожні 7-10 днів.

Цей розчин є потужним стимулятором імунітету рослин. Користуватися ним можна для профілактики грибкових захворювань не тільки у троянд, а й флоксів, клематисів, лілій. Обробляйте по листу від борошнистої роси смородину і аґрус. Він також зупиняє перебіг захворювання на уражених плямистістю кущах троянд. Абсолютно нешкідливий, і його можна використовувати між і спільно з обробками фунгіцидами, якщо ви їх використовуєте.

Читайте також