Боротьба із травмами війни: як військові проходять реабілітацію у Рівненському госпіталі (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни надає висококваліфіковану реабілітаційну допомогу хворим із різних куточків України. Минулоріч у закладі медичну реабілітацію стаціонарно пройшли майже півтори тисячі пацієнтів, ще понад 150 – амбулаторно. Значна частина тих, хто звертається за допомогою до фахівців госпіталю – мають ампутації, черепно-мозкові травми або ураження спинного мозку.

Шлях пацієнтів у обласному госпіталі ветеранів війни починається із приймального відділення, куди військовий повинен прийти із направленням від свого лікарня.

Журналістам «Рівне Медіа» медична сестра приймального відділення Людмила Гук розповіла, що після повномасштабного вторгнення значно зріс наплив пацієнтів:

«За день приходить дуже багато пацієнтів. Ідуть і як ветерани війни, учасники бойових дій. З початком повномасштабного вторгнення наплив військових дуже збільшився, тому що всі потребують лікування, нашої допомоги. Коли до нас приходить військовий, найперше – перевіряємо направлення і направляємо до лікарки на первинний огляд. Вона робить всій огляд і скеровує пацієнта у відділення».

Якщо пацієнт має ампутацію, травму спинного мозку різного виду, ураження внутрішніх органів тощо, тоді його скеровують у відділення фізичної та реабілітаційної медицини (далі - ФРМ).

З кожним пацієнтом працює команда на чолі з лікарем ФРМ. Туди входить пацієнт, психолог, фізичний терапевт, ерготерапевт за потреби, а також молодший медичний персонал.

Лікар слідкує за всім процесом, обстежує пацієнта, призначає лікування, проводить з фізичними терапевтами тестування, щоб зрозуміти перспективи кожного конкретного військового.

Читайте також: "Пацієнт не повинен виписуватись у нікуди": працівники Рівненського госпіталю допомагають військовим повернутись до звичного життя

Психолог слідкує за емоційним і психологічним станом пацієнта, дає рекомендації лікарям стосовно його стану, радить, коли і яку інформацію донести тощо.

"Психолог готує пацієнтів до отримання інформації стосовно його стану, можливо, він не готовий ще почути про свої перспективи. Тоді ми намагаємось поспілкуватись з дружиною чи доглядальником: як краще підійти, у якому форматі краще говорити з пацієнтом, щоб для нього це не було шокуючою інформацією. Можливо, інформацію потрібно дозовано подавати. От для цього нам потрібні психологи. Як правильно говорити з конкретним пацієнтом. Буває, пацієнт розуміє, а з дружиною проблеми", - зазначила завідувачка віддалення фізичної та реабілітаційної медицини Ірина Каспришен.

Фрина Каспришен.

Колісні коляски - звичний інвентар госпіталю. Для зручності вони стоять просто у коридорах

Пацієнти займаються із фізичними та ерготерапевтами у просторій і гарно обладнаній спортивній залі. 

Чоловік на фото - Сергій. Йому 37 років. Він майже не рухається. Разом із кваліфікованим лікарем пацієнтзаново вчиться повертатись на ліжку на живіт. 

Ерготерапевти – це люди, які забезпечують максимальну незалежність в повсякденному житті клієнта, який, з тих чи інших причин, втратив важливі для життя навички. У госпіталі вони працюють із пораненими, які потребують їх допомоги.

Левова частка пацієнтів госпіталю мають травми спинного мозку з різним рівнем ураження: поперековий відділ, шия, грудний відділ. Кожен із цих рівнів ураження має свої наслідки.

Медична реабілітація одного військового у госпіталі може тривати до трьох місяців. Відповідно, утворюється черга з охочих теж потрапити сюди. Для охочих радять надсилати листи на електронну пошту закладу. Їх потім скеровують керівниці відділення ФРМ і вже тоді потенційних пацієнтів внесуть у чергу. Адреса електронної пошти Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни: [email protected].

 

*Створено за фінансової підтримки Європейського союзу. Зміст є відповідальністю редакції «Рівне Медіа» та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також