Боротьба з бур`янами восени: ефективні методи очищення ділянки

Дачна ділянка, город чи садок біля приватного будинку вимагають чимало сил та часу для догляду. Щоб підтримувати в чистоті та надати їм привабливого зовнішнього вигляду, нам доводиться попрацювати. Однією із серйозних проблем городника чи садівника є бур'яни. Ці рослини – сусіди культурних і сильно впливають на зростання останніх. Тому для дачника боротьба з такими рослинами є важливою частиною догляду за овочами, плодовими або ягідними культурами.

Вести боротьбу з непроханими гостями доводиться з ранньої весни і до пізньої осені, адже такі рослини дуже живучі. Здавалося б, зібравши врожай наприкінці літа та восени, можна нарешті відпочити. Але бур'яни і зараз не дають спокою. Іноді дачники думають, що перед приходом зими не потрібно морочитися з видаленням бур'янів, але це важливо. І зараз ми розповімо, які існують способи знищення бур'янів.

Причини боротися з бур'яном восени

Деколи здається, що бур'яни – не такі вже й вороги нашої ділянки. Може, і не треба вести з ними серйозну боротьбу? Однак такі рослини справді небажані серед культурних рослин. Вважається, що шкода від них навіть більша, ніж від хвороб та шкідливих комах. Давайте ж тоді розберемося, навіщо потрібна боротьба з бур'янами на городі та саду:

  • Бур'яни – конкуренти культурних рослин. Перед посадкою чи посівом культурних рослин городник ретельно удобрює землю, підбирає місце на грядці, де найкраще зростатимуть томати чи бобові. Але бур'яни, які ростуть поряд із культурними рослинами, забирають частину поживних речовин, через що культурам часто не вистачає якихось елементів. Бур’яни конкурують з культурними рослинами і за сонячне світло. Вони змагаються у рості з ними ы часто випереджають їх. У результаті бур'яни затіняють молоді сходи своїм листям і стеблами.

  • Через бур'яни ускладнюється догляд за культурними рослинами. В'ється берізка польова, обвиваючи стебла культурних рослин – ось і складніше проводити прополювання, розпушувати ґрунт, збирати врожай.

  • Деякі види бур'янів є ще й алергенами. Наприклад, амброзія або полин. Якщо не видаляти такі бур'яни, вони можуть спричинити алергічні захворювання. Крім того, деякі види бур'янів небезпечні і для домашніх тварин.

Боротися з однорічними бур'янами не так складно – вони хоча б гинуть із приходом холодів. Але найбільшу небезпеку для культурних рослин становлять саме багаторічні. Перша половина осені – найбільш вдалий час, щоб боротися з осотом, берізкою або пирієм повзучим. Навіть якщо ви городник-початківець, напевно вже стикалися з такими бур'янами і знаєте, які вони живучі. Боротьбу з бур'янами на городі можна вести і протягом літа. Але саме восени до питання підійти можна серйозніше. Вивести деякі види бур'янів (особливо багаторічні) буває складно саме через те, що на грядках ще ростуть овочі, зернові чи інші культури. Після їхнього прибирання нічого не заважає використовувати сильніші препарати та позбутися непроханих гостей на городі.

Але це не єдина причина взятися за бур'яни. Справа в тому, що навесні бур'ян проростає дуже швидко – як тільки приходить перше тепло. Якщо провести обробку з осені, є шанс, що наступної весни він не проросте або хоча б не так масово.

Залишивши на ділянці бур'яни з осені, їхнє насіння розвіється по городу, і ваші весняні роботи почнуться з того, що ви видаляєте бур'яни. При цьому кількість бур'янів буде значно більшою, адже з одного виростуть кілька.

З огляду на шкоду бур'янів немає сумнівів, що боротися з ними потрібно ґрунтовно. Причому не лише на городі, а й видаляти у квітнику, саду, очищати стежки на ділянці.

Коли краще знищувати бур'яни

Іноді городники надто поспішають, коли починають боротися із цими непроханими гостями на території. І приступають до різних методів одразу, як зібрано врожай. Рекомендуємо, зібравши плоди, очистити ґрунт від залишків рослин і трохи почекати. Дайте бур'янам час, щоб вони зійшли і трохи підросли. Це важливо, якщо збираєтеся використовувати хімпрепарати для знищення бур'янів, оскільки вони через листя проникають усередину рослини.

Перед обприскуванням гербіцидами, та й іншими засобами, не потрібно чіпати ґрунт і тим більше розпушувати його. Так ви травмуєте коріння рослин, а значить засіб гірше проникне у підземну частину. Хорошого результату така робота не принесе, тільки дарма витрачені кошти та час.

Найкраще приступати до знищення бур'янів, коли стоїть суха та безвітряна погода. В осінній період викроїти такий день буває непросто, проте потрібно, щоб хоча б 3-6 години після обприскування хімзасобами не йшов дощ. Тож подивіться прогноз погоди перед роботою. Також звертайте увагу на рекомендації виробника препарату, оскільки деякі засоби працюють при 10 ?С та знижують свою дію при 0 ?С.

Боремося з бур'янами: які способи бувають

Бур'яни – це головний біль дачників. Вони дуже живучі і швидко розмножуються, тому й з'явилося багато способів боротьби з ними. Розділити всі способи можна на кілька груп: механічні, біологічні, народні та хімічні. Про кожен спосіб варто згадати більш детально, розповісти про їхні переваги та недоліки. А кожен городник вибере той, який йому ближчий.

Механічний спосіб

Найбільш популярний серед городників спосіб позбутися бур'янів – механічний. Він не вимагає жодних фінансових витрат, проте трудомісткий, забирає багато часу та сил. Бур'яни підрізають або виривають руками (що називається прополкою) або видаляють з допомогою сапи. Полоти грядки краще після поливу або дощу, тому що в цей час ґрунт стає м'яким і пухким.

Такий спосіб більше підходить для однорічних бур'янів. Багаторічні ж все одно зростатимуть. І якщо з осені провести таку боротьбу із бур'яном, навесні він знову проросте.

Біологічний спосіб

Видаляти руками бур'ян не так просто, тому можна вдатися до біологічних методів. Як знищити бур'яни на городі в такий спосіб? Використовувати мульчування чи сидерати.

У якості мульчі можна взяти листя, яке опадає в саду. Листя розкладають на спорожнілих грядках, де наступного року щось сіятимете або саджатимете. Мульча блокує надходження сонячного світла, внаслідок чого бур'яни гинуть. Крім того, опале листя буде ще й натуральним добривом. Із приходом весняного тепла листя прибирають. Зверніть увагу, що не можна для мульчі брати опале листя з тих дерев, які хворіли. На них можуть бути спори грибка, і ви занесете їх на грядки. Таке листя краще взагалі ніде не використовувати, а знищити.

Ще один простий і безпечний спосіб, якщо бур'янів не так багато, чи ви не хочете вдаватися до хімпрепаратів – це посів сидератів. Загалом, сіяти сидерати після зібраного врожаю – це можливість не тільки знищити бур'ян. У чому ще користь сидеральних культур:

  • Вони насичують ґрунт мікроелементами, тобто удобрюють його. Немає гострої потреби використовувати мінеральні добрива.

  • Приводять стан ґрунту в норму, якщо він став надто кислим після добрив.

  • Розпушують ґрунт і тим самим покращують його стан.

  • І найголовніше, про що ми говоримо – пригнічують зростання бур'янів.

У якості сидерату можна використовувати різні культури. Наприклад, досвідчені городники радять посіяти гірчицю, пшеницю чи овес. Але й інші культури також можна використовувати у якості сидератів. Наприклад, бобові часто висівають під зиму, оскільки вони добре переносять холод.

Варто зазначити, що біологічні методи не дають 100% результату. Якщо ділянка сильно засмічена, краще звернутися до радикальніших методів.

Народні способи боротися з бур'яном

Запитуючи у пошукової системи «як очистити ділянку від бур'янів», нерідко можна зустріти народні методи, які гарантують знищення цих живучих рослин. Не всі городники дотримуються думки, що такі способи дієві. Але, з іншого боку, це способи, перевірені роками, тому можна спробувати і їх.

  • Горілка від бур'янів – дивний спосіб, але ним користуються. 30 мл алкоголю додають на 2 склянки води і капають 2-3 краплі миючого засобу для посуду. Таким розчином обробляють небажану рослинність.

  • Сіль – те, що точно знайдеться в домі. Її розсипають на ділянці, де ростуть бур'яни. Коли пройде дощ, сіль проникне у землю і впливатиме на рослини. Сіль підходить хіба що для доріжок та стежок, але не грядок із культурними рослинами.

  • Содовий розчин – ще один народний спосіб. Приготуйте міцний розчин із соди та обробіть місця, де багато бур'янів.

  • Ще один спосіб, який не шкодує бур'яни, але не можна використовувати його, поки що ростуть культурні рослини. 1-2 ст оцту розведіть у 10 л води, додайте пару столових ложок солі та натерте мило. Таким готовим розчином теж обробляють місця скупчення бур'янів.

Хоча народні способи боротьби з бур'янами називають «без хімії», однак це досить сильні розчини. Не варто використовувати їх, поки грядки ще засаджені.

Хімічні засоби від бур'янів

Хімічні засоби боротьби з бур'янами на городі – важка артилерія. Але іноді грядки так сильно заростають бур'яном, що по-іншому позбутися його просто неможливо. Восени, коли врожай зібраний, рослинні рештки культурних рослин теж прибрані, час розпочинати серйозну боротьбу з цими непроханими гостями. Це можливість повністю очистити присадибну ділянку таких рослин, не боячись, що гербіциди негативно вплинуть на культурні рослини.

Препарат Антибур'ян – це один із дієвих гербіцидів проти найзлісніших бур'янів. Він якраз і підходить для обробки після збирання врожаю або ділянок, які не призначені для вирощування сільськогосподарських культур. Берізка польова, пирій повзучий, вівсюг, амброзія та інші види бур'янів контролює цей препарат. Щоб приготувати робочий розчин, 30-50 мл препарату додають у 2-3 л води. Такого робочого розчину вистачить, щоб обприскати одну сотку ділянки. Це гербіцид суцільної дії, який знищує всю рослинність на обробленій ділянці.

Для обприскування землі несільськогосподарського призначення можна використовувати гербіцид Гліфовіт Екстра. Препарат швидко проникає в рослину та зупиняє їх зростання, працює при температурі 8 °С та вище. Працює гербіцид проти пирію, вівсюга, осоту, берізки та інших. Гліфовіт Екстра та Антибур'ян – препарати суцільної дії та знищують понад 300 видів бур'янів.

Після збирання врожаю полуниці застосовується гербіцид Мастак. Він працює проти однорічних дводольних та багаторічних коренепаросткових бур'янів.

Усі хімічні препарати бажано використовувати, дотримуючись правил роботи та техніки безпеки:

  • Точно дотримуватись дозування, а значить перед приготуванням розчину – уважно вивчити інструкцію від виробника.

  • Проводити обробки при температурі повітря, що вказана на упаковці препарату.

  • Обробляти бур'яни принаймні за 3-6 годин до того, як піде дощ.

  • Не забувати про особистий захист: маска, рукавички, спеціальний одяг та взуття, які після закінчення обробки потрібно зняти. Також не можна їсти та пити під час роботи з препаратами.

  • Гербіциди найбільш ефективні на здорових, міцних бур'янах.

Бур'яни – серйозні противники городників на рівні зі шкідливими комахами та хворобами. Вони швидко ростуть, заважають повноцінно розвиватися культурним рослинам, псують зовнішній вигляд газону тощо. Боротися із такими рослинами складно, але можливо. Для цього кожен городник обирає той спосіб, який йому ближчий. Усі вони мають як позитивні, і негативні сторони, тому часто їх поєднують. Чим саме обробляти землю, щоб позбутися бур'янів – вирішувати лише кожному з вас. Але обираючи, враховуйте не тільки вид бур'янів, а й кліматичні умови, які посієте культури навесні, а також ступінь засміченості грядок.

Читайте також