Буде пишне цвітіння: як правильно обрізати лаванду весною

Рекомендується обрізати навіть нещодавно посаджені кущі лаванди, щоб стимулювати сильне кущове зростання. Існує безліч різних порад щодо обрізання лаванди, і це може збивати з пантелику початківців-садівників. 

Додаткове обрізання ранньою весною може бути корисним, якщо рослина сильно розрослася минулого літа. Іспанську лаванду можна обрізати до половини її розміру, якщо хочете змінити форму рослини. Сорти англійської та французької лаванди можна обрізати ще сильніше, до третини їхнього квітучого розміру. Однак весняне обрізування може затримати цвітіння рослини.

Лаванда погано відростає від старої деревини, тому ніколи не обрізайте старі, коричневі, безлисті стебла, інакше рослина загине. Старі запущені рослини найкраще замінити.

Що обрізати

Тепер, коли садівники знають, що потрібно обрізати рослини лаванди, і знають коли, настав час розпочати обрізання, і знання про те, що обрізати, були б корисними.

Садівники повинні звертати увагу на квіти, що відцвіли, квіткові головки, які зів'яли і втратили колір, а також мертві або підгнилі гілки, які потрібно обрізати.

Під час першого обрізання видаліть будь-які тонкі гілки або такі, що перетинаються, оскільки це може допомогти кущеві набути акуратної форми.

Зазвичай що сильніше обрізана рослина, то агресивніше вона зростатиме, і навпаки. Важливо пам'ятати про це під час обрізання рослин, оскільки це вплине на те, як вони зростатимуть у майбутньому.

Як обрізати лаванду

Використовуйте секатор для обрізання. Видаліть квіткові стебла і близько 2,5 см річного приросту, який має вигляд стебла із сірим листям.

Якщо ви вирощуєте французьку лаванду, обріжте її приблизно до 23 см після першого цвітіння, а потім підрізайте протягом усього сезону.

Нещадне обрізання дасть свої плоди. Фактично обрізання пагонів на третину або приблизно до 22 см ідеально підходить для стимуляції пишного цвітіння.

Знавці лаванди зазначають, що навіть молоді кущі потребують обрізання, тому що воно уповільнює зростання деревини в центрі рослини.

Під час обрізання лаванди експерти рекомендують робити зріз трохи вище за групу нових пагонів. Якщо ви опуститеся трохи нижче, лаванда може загинути.

Садівники також повинні стежити, щоб під час обрізання великі гілки не обрізалися, оскільки це розкриє кущ, залишивши гілки видимими. Робіть зріз під кутом до куща, зберігаючи пухнастий вид лаванди, стимулюючи зростання квітів і зберігаючи кущ лаванди з рясним листям.

Після обрізання садівники можуть використовувати живці для вирощування власної лаванди. Це чудовий спосіб замінити живопліт із лаванди або рослини, яка має поганий вигляд або потребує видалення.

Читайте також