Будівництво на роки: що заважає вчасно збудувати рівненський «Авангард»?

Повністю завершити реконструкцію стадіону «Авангард» швидше за все не встигнуть навесні наступного року. До цього часу будівельники у ліпшому випадку планують облаштувати газон та встановити центральні трибуни. Про це розповів директор фірми «Фіалка», яка є генпідрядником будівництва, Юрій Фалко.

Серед основних причин уповільнення темпів будівництва – погодні умови, карантин та зміни у проекті.

– Є дуже багато моментів, які нам заважають. У нас є проблеми з житлом для працівників. Ті бригади, які у нас працюють, вони мусили  б десь тут проживати. Гуртожитки не працюють, тому що карантин. Мусимо винаймати житло – це також витрати. З погодою дивні речі. Цього року стільки дощів, що, мабуть, не було давно. У нас просто дренажна система залита. Два екскаватора зіпсувалися через погодні умови, тому що в глині зав’язли. Але в мене є оптимізм по нашим будівельним роботам, – розповів Юрій Фалко.

Міський голова Рівного Володимир Хомко раніше заявляв, що вже восени на частково реконструйованому стадіоні зможе зіграти «Верес». Однак і це під великим питанням. Будівельники не можуть перейти до облаштування газону, відповідно зміщуються попередні терміни виконання робіт. Крім цього, генпідрядник не впевнений, чи зможе федерація дати дозвіл на проведення матчів, якщо об’єкт не введений у експлуатацію.

Окрім уповільнення темпів будівництва, постійно вносяться певні зміни у проект реконструкції стадіону. Це у свою чергу зумовлює зростання вартості виконання робіт.

– Проект був зроблений досить неякісно по багатьом частинам. Те, що змогли дати картинку архітектори, не змогли наповнити її конструктори. Вона не відповідає тому, що було намальовано. У багатьох частинах зростає вартість, тому що проект робили ще у 2015 році. Спочатку по одному вбачалося, тепер по-іншому. Стадіон сертифікують по третій категорії. Можна буде проводити чемпіонати Європи серед дорослих і чемпіонати світу серед молоді, – зазначив генпідрядник будівництва.

За оптимістичними прогнозами, перші футбольні матчі на відновленому «Авангарді» зможуть провести навесні наступного року. До цього часу хочуть звести східну та західну трибуну, на яких зможуть розміститися 9 тисяч уболівальників. Бокові трибуни планують віддати інвесторам, аби частково зняти фінансове навантаження з міського бюджету.

Нагадаємо, вартість реконструкції «Авангарду» постійно зростає. Попередньо її оцінювали у 250 мільйонів гривень. Повністю завершити роботи планували до літа наступного року, однак через проблеми зазначені вище, термін здачі об’єкту в експлуатацію ймовірно перенесуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хочуть, як у Берліні: вартість реконструкції "Авангарду" знову зросте

Читайте також