Чи можна вивести пирій з ділянки раз і назавжди

Рослина пирій має масу корисних для людини властивостей. Однак на грядках вона перетворюється на злісний бур'ян, позбутися якого часом дуже важко. На щастя, немає нічого неможливого! Особливо якщо за справу береться досвідчений дачник, котрий і не таке у своєму житті бачив, інформує Ukr.Media.

Ми дізналися, як ефективно та просто очистити город від непотрібного бур'яну. Поспішаємо поділитись усіма премудростями!

Рослина пирій

Пирій — злакова рослина, яка настільки сильна, що здатна пробити навіть дерев'яну дошку своїми колосками. Висота такого бур'яну може досягати 50-100 сантиметрів. І головна проблема в тому, що він заполоняє весь простір і закриває інші культури на грядках від сонця.

Також постійно зростає і коренева система пирію. Це впливає на врожайність рослин. Через бур'ян ґрунт втрачає свої поживні властивості, висушується і в результаті може стати неродючою. А ще в чагарниках пирію люблять селитися різні комахи. Вони можуть завдавати посадкам додаткової шкоди.

Зрозуміло, що цього сусіда на грядках потрібно позбавлятися якнайшвидше. Але не так просто зробити це швидко. Ми радимо перед початком кожного дачного сезону займатися профілактикою появи бур'янів. Потрібно якісно перекопати всю землю, прополоти її та позбутися будь-яких залишків бур'яну.

Як боротися з бур'яном на ділянці

Пирій заполонив собою всі грядки? Діяти треба тут і зараз. Найпростіший спосіб — механічне знищення бур'янів. Вкрай важливо позбутися кореневої системи рослини. Якщо цього не зробити, він виросте знову.

З сухим і піщаним ґрунтом непогано працює прополювання. Пирій можна просто вирвати руками, і ви будете бачити, що виходить із землі не лише зелена частина, а й коріння. При цьому потрібно переглядати, чи не залишилося в землі частини коріння. Цього вже достатньо, щоб пирій знову розрісся.

Важкий та глинистий ґрунт потрібно повністю перекопати. Лише так ви зможете позбутися бур'янів. Просто витягти кореневища руками у вас навряд чи вийде. Для цього використовують не так лопати, як спеціальні садові вила. Перекопати треба буквально всю територію, де є земля. Усі коріння та паростки необхідно спалити.

Якщо пирію на ділянці не дуже багато, рослину можна чимось накрити, таким чином обмеживши її доступ до сонця. Мине час, і коренева система бур'янів ослабне. А ви зможете легко вирвати всі її залишки.

Мульчування ґрунту та інші способи боротьби з бур'яном

На невеликих ділянках часто практикують мульчування ґрунту. Навесні землю потрібно покрити товстим шаром мульчі, яка запобігатиме появі бур'янів. Також мульчування використовують там, де ростуть культури із слабкою кореневою системою.

Річ у тім, що прополку там робити дуже важко, інакше можна пошкодити коріння самих рослин. А перекопування проводити взагалі не варто. Як мульчу використовують опале листя, солому, спанбонд та інше.

На жаль, мульчування не має сенсу, якщо коріння пирію сильно розрослося. У такому разі і прополка не завжди ефективна. Доводиться вдаватися до використання спеціальних засобів, що продаються у садівницьких магазинах. Найкраще з цим завданням справляються гербіциди.

Завдання гербіцидів полягає в тому, щоб послабити, а потім повністю знищити коріння бур'янів. Засіб потрібно розбавити у воді у певних пропорціях, всю інформацію ви прочитаєте на упаковці. У різних виробників пропорції можуть відрізнятися.

Вже через 7 днів ви помітите, що пирій починає жовтіти. Позбутися його повністю в такий спосіб вийде протягом 1-3 тижнів. Все залежить від кількості бур'янів та погодних умов, в яких він росте.

Читайте також