Чим підгодувати малину в жовтні для отримання хорошого врожаю наступного року

Осіння підгодівля малини вкрай важлива, саме в цей час вона закладає квіткові бруньки для врожаю майбутнього року. А тому підгодувати малину зараз — значить забезпечити себе багатим урожаєм великих і солодких ягід в наступному році, інформує Ukr.Media.

Останню підгодівлю під літню малину можна вносити і в серпні або вересні, але вже після закінчення плодоношення. Ремонтантну малину годувати доведеться вже ближче до середини осені, як раз в жовтні.

Зазвичай, основу підгодівлі складають калій і фосфор. Вони потрібні кущам не тільки восени для відновлення родючості ґрунту, підвищення морозостійкості рослини і зміцнення коренів, а й навесні все з тими ж цілями.

Чим підгодувати малину восени

Найпростіший варіант — використовувати мінеральні добрива. Є кілька варіантів корисних складів:

  • Борофоска містить калій, фосфор, кальцій, магній і бор. Відмінний варіант комплексного складу для осінньої підгодівлі ягідних кущів. Бор важливий для рясного цвітіння малини в майбутньому. Кальцій допоможе краще засвоїти харчування. Магній необхідний для нормального перебігу процесу фотосинтезу, особливо не варто про нього забувати в умовах підвищеної кислотності ґрунту.
  • Кісткове борошно багате в першу чергу фосфором. Норма внесення — до 1 ст. на 1 кв. м ґрунту.
  • Компост. Малина дуже любить органіку, тому при можливості укрийте коріння рослин компостом. Він дасть потрібне кущам харчування і захистить підземну частину від морозів. Органіку можна використовувати як самостійно, так і після внесення мінеральних добрив. При цьому, якщо немає готового компосту, ґрунт можна вкрити бадиллям моркви, буряка, кропивою та іншими зеленими залишками.
  • Янтарна кислота допоможе малині засвоїти видане харчування і підвищить імунітет. На 1 л води достатньо 1 таблетки кислоти.

Які добрива вносити не варто

  • Свіжий гній може спалити коріння малини і підірвати морозостійкість рослини. Тому вкривати ним кущі не рекомендується.
  • Зола для кислих ґрунтів буде непоганою альтернативою мінеральних добрив. Але от якщо у вас на ділянці ґрунт нейтральний, підживлювати малину золою не варто. Це може спровокувати розвиток хлорозу, вилікувати який потім буде непросто.
  • Хлор малина не дуже любить, тому експерти радять виключити всі хлоровмісні добрива.

Читайте також