Чим підгодувати перець у серпні для рясного врожаю

Під час зав’язування плодів і плодоношення перець витрачає багато сил і потребує гарного харчування. Причому підживлювати перець потрібно аж до кінця плодоношення. Тільки тоді і стінки будуть товстими, а плоди соковитими та ароматними. Такими, як запевняв виробник насіння.

Якщо перець не доїдає, це легко помітити. Квіти сохнуть, опадають, відвалюються зав’язі – ось вірні ознаки мізерного меню.

Що потрібно перцю

Насамперед перцю, коли він плодоносить потрібні калій та магній.

Калій відповідає за солодкість, соковитість, налив плодів. У період, коли перець наливається – калій йому – елемент №1.

Нестача магнію відбивається на листі. З’являються коричневі плями, всі ознаки хлорозу. Можна навіть помилково запідозрити напад якогось вірусу. А насправді перцю не вистачає магнію.

Де взяти калій

Не розглядатимемо мінеральні добрива з магазину. Все, що потрібно перцю, можна приготувати самостійно.

Відмінне підживлення готується із золи.

Вона дасть перцю калій, трохи азоту (що теж потрібно) і ще працюватиме як профілактичний засіб від вершинної гнилі.

Друге відмінне джерело калію – трав’яний настій.

Перевагу варто віддати кропиві. За вмістом калію вона є лідером. Але підійдуть і інші рослини-бур’яни.

Зелене добриво зазвичай готується тиждень, але, використовуючи один інгредієнт, можна істотно скоротити терміни.

Пластикове 10-літрове відро щільно набиваємо бур’янами майже до верху. Кладемо гніт. Це може бути важкий камінь або цегла. Потім потрібно залити траву гарячою водою майже кип’ятком.

А допоможуть добривові «дозріти» швидше – дріжджі. На відро потрібно 30 гр. пресованих або чайна ложка сухих дріжджів. Можна брати будь-які.

Дріжджі попередньо розвести у теплій воді. І коли у відрі вода охолоне до зручної для рук, вилити туди дріжджі.

Настій процідити або обережно злити і розбавити вдвічі водою. Під кожен кущ перцю достатньо по 0,5 л розчину.

Де взяти магній

Є таке добриво, як сульфат магнію. Застосовуються широко та повсюдно. Але з перцем є особливість. Потрапляючи в землю сульфат магнію з’єднується там із кальцієм і утворюється гіпс. А перець не любить, коли в грунті є гіпс.

Тому знову відмовляємося від «синтетики» та візьмемо магній із рослин. Тим більше, що в них він у тій формі, яка відразу ж засвоюється перцем.

Лідерами за вмістом магнію є буряк (усі частини, але особливо листя), шпинат, листя і коріння кульбаби та лободи у всіх своїх різновидах.

Якщо розчин залишиться, можна ще й провести обприскування. Проте, полив краще. І тут магній розподіляється по всіх частинах рослини поступово.

Всі перелічені підживлення та зольний настій та трав’яний потрібно давати перцю 1 раз на тиждень і тоді на врожай скаржитися не доведеться.
 

Читайте також