Чим підживити кавуни і дині у другій половині літа, щоб швидше росли плоди

Добрива для кавунів повинні містити велику кількість калію, що дозволяє жіночим квіткам рости і формувати плід. На етапі зростання розсади потрібен азот і фосфор, щоб розвивалася коренева система і розросталися листя. Від цього залежить, наскільки ефективно буде засвоюватися калій. Обов’язкові підгодівлі мікроелементами — магнієм, кальцієм, сіркою.

Найкраще кавуни ростуть на органічному добриві — тваринного і рослинного походження. Але якщо таких недостатньо, можна комбінувати мінеральні добрива та органіку. При вирощуванні в приватному господарстві, необхідну кількість гною, золи годі й знайти.

Підживлення кавунів і динь в відкритому грунті

Найкращі підгодівлі для кавунів у відкритому грунті — це гній, курячий послід, деревний попіл. Кожне з цих добрив має свої плюси і мінуси. Деревна зола містить фосфор і калій в більших кількостях, а також весь комплекс мікроелементів.

Це добриво тривалої дії, яке у міру розкладання в грунті постачає баштанні культури всім необхідним поживним складом. Мінус добрива — невеликий вміст азоту. Використовувати тільки золу для кавунів — ризиковано, рослина може не набрати достатню зелену масу і буде слабким. Гній великої рогатої худоби — коров’як — цінне добриво, тому що містить багато азоту і калію, мікроелементи.

Воно покращує склад грунту, збільшує вміст гумусу. Мінус — не містить фосфору. Те ж саме стосується курячого посліду — концентрованого натурального добрива з великим вмістом азоту і калію, але майже повною відсутністю фосфорного компонента харчування.

Відповідним речовиною є компост. Це суміш гною, садової землі, рослинних залишків — бур’янів, кухонних відходів, що дозрівають в спеціальному місці близько року. По готовності компост перекопують з верхнім шаром землі — це і буде предпосадочная підготовка грунту під кавуни і дині. Зазвичай внесення компосту в грунт не вважається підгодівлею.

Це всього лише початок. Вносити добрива доведеться протягом усього періоду росту і плодоношення культур. Якщо немає компосту або він ще не готовий, а заманулося посадити розсаду кавунів, то можна скористатися розчином гною.

Його готують так:

  • відро на третину наповнюється коров’яком і заливається водою;
  • настоюється тиждень , періодично потрібно помішувати;
  • далі кожен літр настою розлучається 10 літрами води.

Такою сумішшю можна поливати розсаду і дорослі рослини до тих пір, поки не почнеться стадія цвітіння і утворення плодів. У цей період азотних добрив потрібно менше. Пріоритетними стають калійно-фосфорні добрива — це попіл.

Чим підгодувати кавуни для росту плодів

Деревний попіл можна вносити відразу при підготовці грунту під розсаду. А можна зробити розчин і поливати в процесі:

  • 200 г попелу змішати з 10 л води;
  • настояти 6 — 7 днів;
  • поливати під корінь.

Другий спосіб більш витратний за часом:

  • залити 1 кг деревного попелу 10 л води;
  • прокип’ятити 15 хвилин;
  • розбавити 1/10.

Читайте також