Чим підживити огірки, не використовуючи «хімії»: ТОП-5 народних добрив

Огірок – настільки рідна культура для всіх українців, що без нього мало хто уявляє свій город. Для багатьох вирощування огірків починається ще взимку з розсади. Згодом вона переселяється в утеплені теплиці, щоб вже на Пасху порадувати сім’ю хрумким свіжим огірочком. А що вже літом на українських грядках огірок – основна після картоплі рослина, то це без сумніву. А скільки “хімії” можна купити на базарі, щоб ці огірочки росли і красиві, і великі. Однак не завжди це потрібно робити. Є чудові "народні" методи підживлення, які також допоможуть отримати гарний врожай.

Отже чим підживити огірки, не використовуючи «хімії»? Радимо наступні п’ять підкормок:

  • Добриво з хліба;
  • На основі дріжджів;
  • Попелу;
  • Курячого посліду;
  • Лушпиння цибулі.

Насправді, такі підкормки можна використовувати не тільки для огірків, а й для інших рослин, в тому числі, й для квітів. Будь-яка органіка покращує якість ґрунту. А він, як відомо, основа гарного врожаю. Але тут важливо не переборщити. Надлишок органічних добрив може привести до накопичення нітратів, як і у випадку з мінеральними добривами. 

Як зробити добриво для огірків з хліба?

Це одна з найпростіших у виконанні підкормок, але не менш поживна за інші. Все, що треба – наповнити відро на дві третини нарізаними на невеликі шматочки чорним або сірим хлібом. Заливаємо водою і ставимо під прес у тепле місце на 7-10 днів.

Такий своєрідний хлібний квас для огірків треба розводити в пропорції 1:3 з водою. Поливати огірки під корінь раз в тиждень з початку цвітіння до кінця вегетації.

Добриво з хліба має кислу реакцію. Якщо у вас  і так кислий ґрунт, додавайте у рідину крейду (грам сто на відро).

Дріжджі – щоб огірки росли, як на дріжджах

Дріжджі – універсальне добриво практично для всіх рослин. Дуже полюбляють їх і огірочки. Що вони їм дають?

  • Підвищують витривалість розсади до недостатнього сонячного освітлення;
  • Стимулюють ріст коренів;
  • Підвищують імунітет рослин;
  • Стимулюють їх ріст.

Добриво для огірків на дріжджах я готую так: в нехолодній воді розводжу 100 грам живих дріжджів або 10 сухих (на 10-літрове відро води). Додаю у розчин 2-3 столові ложки цукру. Настоюю приблизно години три. Поливаю огірки під корінь цією бражкою, розведеною у пропорції 1:5 з водою. Читала в Інтернеті і чула від знайомих більш складні рецепти підкормок на основі дріжджів. Впевнена, вони теж працюють, але я не люблю зайвої мороки, то ж вибрала найпростіший варіант.

Огірки (та і будь-які рослини, в тому числі, й помідори) гарно відкликаються на таке добриво з дріжджів. Головний ефект – культури пришвидшують процес нарощення зеленої маси. То ж ідеально використовувати таку підкормку приблизно через два тижні після висадки розсади у ґрунт. На той час вона вже прийметься і буде готова до інтенсивного росту. За два тижні добриво для огірків з дріжджів можна внести повторно.

Як підживити огірки попелом?

Хімічний склад попелу визначити доволі складно, бо він залежить від того, які рослини і якого віку ви спалили. Нагадаю, що добриво з попелу можна готувати тільки з органічного матеріалу. Спалені сміттєві поліетиленові мішки і пластикові пляшки – це не той попіл, яка принесе користь вашим рослинам.

Та будь-який органічний попіл багатий на кальцій, а для росту огірків – це саме те, що треба. Попелом можна удобрювати огірки найчастіше. За період їх вегетації – до 6 раз. Перший – коли тільки з’явиться третій листочок. Наступний – на початку цвітіння. А потім – кожні два тижні.

Попіл можна вносити в сухому вигляді. Просто посипаєте землю перед поливом. Можна поливати огірки настоєм з попелу. Готуєте так: на десятилітрове відро води беремо грамів триста попелу. Настоюємо тиждень, не менше. Протягом цього часу регулярно розмішуємо розчин. Поливаємо під корінь в теплу погоду після попереднього поливу (не в суху землю).

Курячий послід для огірків

Доступне добриво для всіх, хто тримає курей. І дуже багате на азот, фосфор, цинк, мідь. Для підживлення огірків можна використовувати настій або сухий курячий послід.

Сухий (НЕ свіжий!!!) вносять на ґрунт під перекопку або цілий, або подрібнений. Найкраще це робити на початку або вкінці сезону. На квадратний метр знадобиться приблизно пів кілограми сухого посліду.

Удобрювати огірки настоєм з курячого посліду можна тричі за сезон:

  • На початку вегетації;
  • Під час цвітіння;
  • Під час активного плодоношення.

Настій готують так: наповнюють відро на третину курячим послідом і заливають до верху водою. Помішуючи час від часу, настоюють 2-4 дні. Готове добриво для огірків розводять у пропорції 1:4 і поливають рослини з розрахунку 1,5 літри добрива на один квадратний метр грядки.

Добриво для вирощування огірків з цибулиння

Дуже хороше живлення для огірків може дати настій з цибулиння. Особливо така підкормка актуальна, якщо їх листя починає жовтіти.

Для приготування настою потрібна склянка лушпиння з цибулі, яку заливаємо водою (8 літрів). Доводимо до кипіння, знімаємо з вогню, закриваємо кришкою і даємо настоятися протягом 3-4 годин. Проціджуємо і поливаємо огірки під корінь. Можна настоєм з лушпиння цибулі обприскувати всі рослини, не тільки огірки. Це захистить їх від деяких хвороб і стане чудовою позакореневою підкормкою.

Читайте також