Чому груші в цяточку і що робити

Далеко не завжди плями на плодах і листі – це ознаки хвороб. Дуже часто це некрози, викликані погодою та іншими не залежними від нас явищами.

1. Сильна спека і посуха дуже шкідливі для груш. Тому потрібно намагатися збити температуру поливами. А визначити, що винна спека, нескладно: плями зосереджені з сонячної сторони крони, інформує Ukr.Media.

2. Брак рухомого кальцію. Чорні плями будуть зосереджені по краях листя. Тут все просто: підгодуйте дерева кальцієвою селітрою (по 60-80 г на 10 л води).

3. Попелиця і мідяниця викликають появу сажистого грибка і скручування листя. Однак класичних плям при цьому не буває. З ними все просто — обприскуємо дерева Корагеном.

Як бачите, з такими плямами впоратися зовсім нескладно, але якщо це справжня патологія, тоді все буде набагато серйозніше.

1. Парша з'являється у вологу погоду у вигляді чорних крапок, які розростаються і зливаються, плоди покриваються плямами і розтріскуються. Урожай можна втратити повністю. Особливо небезпечна в похмуру погоду і при надлишкових поливах.

Лікування. Найефективніші засоби проти парші — Скор і Стробі.

2. Сажистий грибок часто плутають з паршею. Є простий спосіб відрізнити їх: сажистий грибок легко стирається рукою або змивається при митті врожаю. Паршу не зітреш і не змиєш.

Лікування. Якщо з'явився сажистий грибок, значить пустують попелиця або мідяниця. В першу чергу треба усунути їх Актеліком. Потім вже труїти грибок розчином Оксихома.

3. Бактеріальний опік — найстрашніший гість. Листя, пагони і гілочки чорніють і засихають, дерево виглядає як обпалене вогнем. Перші ознаки з'являються в червні, далі − більше.

Лікування. Врятувати дерево можна своєчасним обрізанням всихаючих верхівок і обприскуванням крони дерева 1% бордоською або її замінниками.

4. Чорний рак: чорні плями з'являються на корі, на гілках, на стовбурах дерев. Хвороба дуже небезпечна і вимагає радикального лікування, тобто випилки уражених ділянок крони.

Лікування. Якщо хвороба потрапила на стовбури, то плями треба вирізати з захопленням 2 см здорової кори. Промивати залізним купоросом і замазувати садовим варом.

5. Галовий кліщ. Його легко видно по галовому нальоту на зворотному боці аркуша. Починає свою подорож він з верхівок і може дійти до самого кінця, аж до вимерзання дерев взимку.

Лікування. Кліща труїмо Тіовітом Джет або Карбофосом (60-90 г на 10 л води). Зазвичай двох обробок досить, щоб прогнати гостей на довгий час.

Читайте також