Чому не плодоносить груша: агрономи розкрили основні причини

Коли груша перестає давати плоди, досвідчені дачники навіть дивуються. Існує безліч причин, чому це може статися. Тому основні причини та методи боротьби слід розібрати докладніше.

Неправильна посадка

Неправильна посадка груші – це ключова причина. Наприклад, якщо неправильно вирити яму або діаметр буде невідповідним, груша не зможе нормально зміцнитися у ґрунті.

Глибина ями має становити 50 сантиметрів, діаметр 80 сантиметрів. Ці параметри можна змінювати, відштовхуючись від розмірів рослини, яку планується висаджувати.

У перші три роки після посадки коренева система груші починає активно розвиватись. Якщо кореневої системи не вистачатиме місця, вона зупиниться у зростанні. Тому, якщо припуститися помилки, перші роки може здаватися, що все добре. Але коли коріння упруться в щільний грунт, перестануть розростатися.

Є базові правила посадки груші у відкритий ґрунт:

1. Груші має бути комфортно, тільки в цьому випадку вона радуватиме гарним зростанням.

2. Після посадки слід укоротити однорічний саджанець на третину. Цей прийом здається небезпечним, але насправді він прискорює розвиток кореневої системи. А коли зміцняться коріння, почнеться активне зростання.

3. Якщо дворічна груша, обрізка не виконується. Через два роки дерево має нарощувати крону.

Застосування однакових добрив

Це друга поширена помилка дачників. Багатьом здається, що слід застосовувати однакові добрива, які довели свою ефективність. Це логічно, але завжди важливо дивитися на особливості. Якщо добрива однакові, їхня ефективність знижується. А надлишок корисних речовин піде лише на шкоду.

Молоду рослину не слід удобрювати. Йому має вистачати поживні речовини, які закладаються ще при посадці. Перші добрива слід вносити другого року. Універсальне добриво: 3 столові ложки селітри розсипаються на приствольному колі, а грунт розпушується. Від такого підживлення вже через 3 тижні на дереві з'являться потужні пагони.

Якщо говорити про сечовину, вона допомагає наростити крону. Сечовину слід вносити кожні два тижні з початку весни до середини літа. Метод такий самий, як і селітра. Також можна використовувати гумат натрію. Його можна вносити тричі:

1. З появою бруньок.

2. На початку липня.

3. Після збирання врожаю.

Правильне підживлення груші – це важлива умова. Також не варто забувати про щеплення на айву, яке також довело свою ефективність. Крім внесення добрив, завжди варто стежити за станом рослини та вчасно вживати заходів. Простий приклад: якщо груша уражена хворобами, з ними слід одразу боротися. Найчастіше причина поганого врожаю очевидна.

Читайте також