Чому в червоних буряків білі кільця та прожилки всередині

Буряк найпопулярніший і невибагливий овоч на дачній ділянці або городі. Вирощувати його нескладно, але буряк іноді виростає з прожилками або білими кільцями всередині. Таке відбувається через помилки у вирощуванні, інформує Ukr.Media.

Причини появи білих кілець, прожилок і чому таке відбувається

Білі кільця

  1. Нітрати в буряках. Білі кільця в м'якоті можуть говорити про велику кількість нітратів. Це може бути не тільки під час використання непомірної кількості азотистих добрив, а й при внесенні навесні в ґрунт зайвої органіки або гною.
  2. Неякісне насіння. Проблема може бути в поганому або старому насінні. Можливо, воно було перезапилене з іншим сортом, наприклад кормовим або банальний пересорт. Також бувають сорти з білими кільцями в м'якоті, наприклад борщові.

Жорсткі прожилки в буряках

  1. Прожилки найчастіше з'являються при несприятливих погодних умов. Наприклад, тривала посуха, а потім довгі дощі. Тривала перерва в поливі або недостатній, а потім рясний, то овоч буде з жорсткою і волокнистою м'якоттю. Бурякам потрібний щедрий і регулярний полив на початку вегетації, до липня, а там вже і добре розвинена коренева система, сама видобуває воду і живлення.
  2. У бідному ґрунті, особливо несприятлива нестача калію і надлишок азоту і органіки, овоч виростає з прожилками і волокнистою м'якоттю. Для збагачення землі, слід внести з осені на кв. метр хлористого калію 40 г, суперфосфату 30 г, аміачної селітри 35 г або перегній і компост.
  3. Кислий ґрунт не підходить для вирощування буряка. Для розкислення землі, бажано з осені внести доломітове борошно або ж навесні додати золу, крейду або вапно при перекопуванні. При формуванні коренеплодів підгодувати золою або хлористим калієм і суперфосфатом по 10 г на кв. м.
  4. Отримавши буряк повністю з білою поверхнею, не дивуйтеся, можливо, вам попалося насіння білого столового або цукрового буряка.

Чи можна їсти буряк з прожилками або білими кільцями всередині

Якщо у вас виріс буряк з білими кільцями, не турбуйтеся, їсти його можна. Але коли ви знаєте, що перегодували коренеплоди азотом, який відкладається у вигляді нітратів, то краще підстрахуватися. Надлишок нітратів накопичується більше в великих плодах, тому потрібно вибирати округлі, щільні і середні за розміром, 10-12 см в діаметрі плоди. Якщо буряк вимочити в солоній воді або відварити його, то нітрати залишаться в рідині.

Багато господинь звикли варити борщ з темно-червоного овоча, проте на Україні вважають, що буряк з білими кільцями найкраще підходить для борщу. Смак супу виходить більш насичений, а інші овочі зберігають свій колір.

Отже, тепер ми знаємо причини, чому буряк виростає з білими кільцями і прожилками всередині. Дотримуючись нехитрих прийомів агротехніки, такі як регулярний і достатній полив, своєчасні підгодівлі, мульчування, правильний підбір насіння, дозволить мати хороший урожай корисного і смачного буряка.

Читайте також